open-navfaktor-logo
search
Potresni prizori
Zaudarali na naftu: Na obali Mauricijusa pronađeno 17 uginulih delfina
Na obali Mauricijusa pronađene su lešine 17 uginulih delfina.
26.08.2020. u 22:33
get url
text

To se dogodilo više od mjesec nakon velike ekokatastrofe, koja se dogodila 25. jula kada se japanski brod nasukao na koraljni greben, a potom se iz njega izlilo 1.000 tona nafte, piše BBC.

Aktivisti za zaštitu okoline poručuju kako je uzrok smrti delfina izlivena nafta ili odluka vlasti da potopi brodsko korito.

Naučnici su izjavili da je to dosad najgora ekološka katastrofa u zemlji, a izlivena nafta ugrozila je koralje, ribe i druge oblike života u moru.

 

Ovo su prvi prijavljeni slučajevi mrtvih delfina od havarije broda, a dosad su pronađene mnoge mrtve ribe i rakovi.

Stručnjaci navode kako je rijetkost u isto vrijeme pronaći na jednom mjestu toliki broj uginulih delfina.

Mještani su užasnuti posmatrali prizor na plaži.

- Ovo je gore od noćne more, probuditi se i svjedočiti ovakvom prizoru na našoj obali. I ribari i stručnjaci, ali i neprofitne organizacije upozoravali su da se ne smije potapati brod na tom mjestu jer je to stanište delfina, ali još jednom su vlasti donijele lošu odluku - izjavio je lokalni mještanin Nitin Jeeha.

Većina nafte s broda je ispumpana, a vlasti su postavile plutajuće barijere kako bi prikupili naftu oko broda. Brod se prije desetak dana prepolovio i prednji dio je otegljen dalje od koralja.

Ministarstvo ribarstva potvrdilo je smrt 17 delfina kazavši da su pronašli i desetak preživjelih, ali su izgledali umorno i jedva su plivali.

Stručnjak za okeanografiju Vassen Kauppaymuthoo rekao je da su zaudarali na naftu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.