open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Zatvorska policija mu pokvarila planove: Krenuo na robiju s drogom u tenama
Uposlenici sarajevskog KPZ-a drogu otkrili uz pomoć savremenih uređaja za detektovanje sumnjivih materija
18.07.2019. u 18:24
get url
text

Zavodski policajci u KPZ-u Sarajevo, Odjeljenje Ustikolina, otkrili su drogu koju je sakrivenu u patikama pokušao unijeti muškarac iz Goražda koji se danas javio na izdržavanje zatvorske kazne u ovoj kazneno-popravnoj instituciji. 

Kako saznajemo, radi se o biljnoj materiji, najvjerovatnije marihuani, koja je bila integrisana unutar patike, a otkrivena je uz pomoć najsavremenijih uređaja koji se koriste za detektovanje sumnjivih materija u sarajevskom KPZ-u. 

Drogu je u zatvor, prema saznanjima Faktora, pokušao unijeti M. M. iz Goražda, koji je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krivičnih djela iz općeg kriminaliteta. 

Nakon pronalaska sumnjive materije, uposlenici KPZ-a su o tome obavijestili goraždansku policiju, u čijoj je sada nadležnosti osumnjičeni M. M. 

Informaciju da su zatvorski policajci u Ustikolini pronašli drogu kod osuđene osobe potvrdio je Faktoru i direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević. 

- Mogu potvrditi da su naši uposlenici detektovali sumnjivu materiju prilikom prijema osuđenog lica, o čemu smo odmah obavijestili nadležnu policijsku upravu. Policija će dalje poduzimati potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti i na njima je da utvrde o čemu se u konkretnom slučaju radi - kazao je Zubčević. 

Zubčević: Slučaj je u nadležnosti MUP-a BPK 

Sličan slučaj, podsjećamo, zabilježen je i u decembru prošle godine kada je uz pomoć ovih uređaja detektovana droga u pošiljci koju je putem pošte primio jedan od zatvorenika iz Ustikoline. Droga je tada bila skrivena u čokoladnim bananicama, a kasnijim testiranjem je utvrđeno da se radi o bromazepamu, koji se u ovoj slastici nalazio u obliku bijelog praha. 

Nakon što je sarajevski KPZ nabavio najsavremenije uređaje za detektovanje sumnjivih materija, mogućnost unosa droge unutar zatvora je svedeno na minimum, dok je unošenje oružja praktično nemoguće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.