open-navfaktor-logo
search
Zastrašujući slučaj
Zatvorenicu zaključali u ćeliju i posmatrali kako se sama porađa
Diana Sanchez prošla je tešku fizičku, ali i emocionalnu agoniju dok je sina donosila na svijet, potpuno sama i napuštena i malenoj ćeliji, na pet metara od WC šolje, na tankom madracu kreveta natopljenom krvlju i amnionskom tekućinom jer su osoblje zatvora i osoblje zdravstvene službe odlučili da neće pozvati hitnu pomoć i na taj način riskirali zdravlje osuđenice i novorođenčeta
01.09.2019. u 08:31
get url
text
Diana Sanchez se porodila u zatvoru
Diana Sanchez se porodila u zatvoru

Osoblje zatvora u Coloradu je putem kamere u ćeliji mirno posmatralo dok se zatvorenica Diana Sanchez porađala, ne poduzimajući ništa po pitanju pružanja hitne medicinske pomoći ili stručne podrške koja je u ovakvim slučajevima nužna, a medicinsko osoblje je izbjegavalo njenu ćeliju cijeli dan. Navodi se to u sudskoj tužbi podnesenoj saveznom sudu u Koloradu.

Kada je Diana Sanchez došla u okružni zatvor u Denveru 14. jula prošle godine, službeno osoblje je znalo, što je bilo i vidljivo, da je žena trudna više od osam mjeseci, navodi se u tužbi, i u to vrijeme već se nalazila u početnim fazama porođaja prema historiji bolesti, u kojoj je stajalo da je riječ o trudnoći visokog rizika s mogućnošću ranog porođaja.

Već 30. jula Sanchez je počela osjećati kontrakcije, prve znakove skorog aktivnog porođaja. Do jutra 31. jula rekla je službenom osoblju i medicinskim sestrama kako je imala kontrakcije osam puta, ali niko nije reagirao, a kad joj je pukao vodenjak i donji veš postao krvav, medicinska sestra joj je tek dodala jastučić u ćeliju, navodi se u tužbi, a prenosi Vice.

Na video snimci iz ćelije nesretne žene, vidi se kako pažljivo širi jastučić na svom krevetu, kao i očigledni teški napori Sanchez da se sama porodi, a da osoblje Denverskog zatvora nije učinilo baš ništa kako bi joj bila pružena pomoć.

Diana Sanchez je u konačici shvatila da joj niko neće pomoći, skinula donji veš i počela vikati da dijete stiže. Video snimka pokazuje kako osuđenica pritom vrišti od bolova te nespretno pokušava ostati ležati na krevetu, odmarajući se na jednoj strani tijela.

U tom je trenutku, navodno, jedan od zamjenika šerifa stajao ispred ćelije i pozivao sestre da dođu pomoći, ali prema tužbi, nijedna medicinska sestra nje stigla do ćelije sve dok se Sanchez nije porodila. Pritom čak ni nakon rođenja "Baby J.S.M.-a", kako je sin žene prepoznat u dokumentima iz parnice, medicinske sestre se nisu doista pobrinule o novorođenčetu. Nisu ga ni oprale, ni osušile, niti zagrijale, očistile sluz, primijenile antibiotike ili antiseptičke kapljice, ili pružile bilo kakav standardan tretman nakon rođenja djeteta, navodi se u tužbi, u kojoj se dodaje i da nisu imale standardan opstetričko-ginekološki komplet ni spremnu opremu potrebnu za rezanje pupčane vrpce.

Diana Sanchez prošla je tešku fizičku, ali i emocionalnu agoniju dok je sina donosila na svijet, potpuno sama i napuštena i malenoj ćeliji, na pet metara od WC šolje, na tankom madracu kreveta natopljenom krvlju i amnionskom tekućinom jer su osoblje zatvora i osoblje zdravstvene službe odlučili da neće pozvati hitnu pomoć i na taj način riskirali zdravlje osuđenice i novorođenčeta, navodi se u tužbi.

Sada Diana Sanchez tuži dvije sestre, četiri zamjenika šerifa, grad Denver i okrug Denver i zdravstvenu ustanovu (Denver Health and Hospital Authority) čije su medicinske sestre uposlenice i to za nemar i povredu ustavom zagarantiranih građanska prava.

O skandaloznom postupku i činjenici da se sama porodila iz ureda Šerifa i medicinskog centra, osim ispraznih fraza kako oni svoj posao uvijek obavljaju na najvišem mogućem nivou, komentara o slučaju još nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.