open-navfaktor-logo
search
Makedonija
Zatvorena glasačka mjesta, referendum doživio debakl
Građani su se na refrendumu izjašnjavali o sporazumu između Skoplja i Atine o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija
30.09.2018. u 19:41
get url
text

U Makedoniji su zatvorena glasačka mjesta na kojima su se građani danas izjašnjavali na referendumu o novom imenu države. Glasačka mjesta su zatvorena u 19 sati, a izlaznost je u 18.30 sati bila 34,09 posto što je nedovoljno da se referendum proglasi uspješnim.
Da bi referendum uspio, na njega treba da izađe 50 posto upisanih birača, plus jedan, a pravo da glasa imalo je više od 1,8 miliona građana.

Građani su se na refrendumu izjašnjavali o sporazumu između Skoplja i Atine o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija.

Referendumsko pitanje je glasilo "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je u obraćanju nakon zatvaranja biračkih mjesta da VMRO-DPMNE treba da ispoštuje odluku većine građana koji su glasali na referendumu.

- Očekujemo od poslanika VMRO-DPMNE da ispoštuju demokratsku odluku većine građana koji su glasali, u suprotnom, moraćemo da iskoristimo još jedno demokratsko sredstvo, što podrazumijeva vanredne parlamentarne izbore, odmah - rekao je Zaev.

AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju.

Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju "Makedonija".


 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.