open-navfaktor-logo
search
Sandžak
Zatvorena birališta, u Novom Pazaru do 19 sati glasalo 52 posto birača
Izbori za predstavnike u savjetima nacionalnih manjina koji se održavaju u Srbiji, u Sandžaku gdje su birani predstavnici za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) protekli u mirnoj atmosferi i bez većih nepravilnosti
04.11.2018. u 21:34
get url
text

Birališta na kojima su Bošnjaci glasali za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća zatvorena su u 20 sati. Izbori za predstavnike u savjetima nacionalnih manjina koji se održavaju u Srbiji, u Sandžaku su protekli u mirnoj atmosferi i bez većih nepravilnosti, javlja Anadolu Agency.

Do 19 sati na teritoriji Novog Pazara na 61 biračkom mjestu glasalo je više od 50 posto birača upisanih u poseban birački spisak.

- Prema releventnom uzorku, sat vremena prije zatvaranja biračkih mjesta, na današnjim izborima glasalo je 52 posto birača. Izbori su protekli fer i demokratski, bez velikih nepravilnosti na svim biračkim mjestima. Svi birači koji su se u 20 sati zatekli na biračkom mjestu, mogu glasati - rekao je koordinator Radnog tijela Republičke izborne komisije za Novi Pazar Almir Leković.

Pravo glasa na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće imalo je 106.326 građana.

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina, a glasalo se na 926 biračkih mjesta širom države.

Ovo su treći redovni izbori za 22 nacionalna savjeta nacionalnih manjina, a pravo glasa ima skoro pola miliona birača. Od toga, 18 nacionalnih manjina bira nacionalne savjete na neposrednim izborima i četiri nacionalne manjine elektorskim sistemom.

Rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta, odnosno 8. novembar do 20 sati. Savjeti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu da u roku od 20 dana se konstituišu i formiraju njihove organe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.