open-navfaktor-logo
search
Učestvuje 1.841 kandidat
Zatvorena birališta na parlamentarnim izborima u Albaniji
U Albaniji je završen proces glasanja na parlamentarnim izborima, koji su se odvijali pod uslovima pandemije koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).
25.04.2021. u 20:03
get url
text
Premijer Albanije i lider Socijalističke partije (PS) Edi Rama

Proces glasanja za izbor 140 zastupnika albanskog parlamenta započeo je u jutros u 7 i zvanično se završio u 19 sati na gotovo cijeloj teritoriji zemlje, s izuzetkom nekih centara koji su još uvijek imali glasače.

Građani su glasali na 5.199 biračkih mjesta, a prema podacima Centralne izborne komisije nije bilo sukoba koji bi mogli ugroziti tok ili integritet izbornog procesa.

Državni izborni povjerenik Ilirjan Celibashi u izjavi medijima nekoliko minuta nakon završetka službenog vremena za glasanje rekao je da se zakonski postupak glasanja smatra zatvorenim, isključujući ona mjesta gde je bilo birača u redovima.

- Na osnovu informacija koje ima Centralna izborna komisija može se reći da je ovaj izborni proces protekao mirno, sa sigurnošću i integritetom kao procesom - rekao je Celibashi.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije (CIK) objavljenim na veb stranici ove institucije, iz izvještaja sa 2.470 biračkih mjesta od ukupno 5.199, izlaznost do 18 sati širom zemlje iznosila je 45,48 posto.

Na ovim izborima, prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima 3.588.869 albanskih građana.

Na izborima učestvuje 1.841 kandidat za zastupnike, u 12 izbornih jedinica koje odgovaraju okruzima u zemlji.

Prema novom izbornom sistemu, glasači će pored subjekta glasati i za kandidate na osnovu otvorenih lista. Novina ovih izbora je i identifikacija birača biometrijskim dokumentima i pilot projekat elektronskog glasanja u jednoj zoni Tirane.

Trenutne mere protiv COVID-19 biće na snazi i na dan izbora, obavezno nošenje maski, održavanje razdaljine i zabrana masovnih okupljanja. Takođe je na snazi zabrana rada ugostiteljskih objekata i kretanje građana od 22 do 6 sati ujutru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.