Četvrtak, 08.12.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Zatvorena biračka mjesta širom BiH, slijedi brojanje glasova

Prema pravilima Centralne izborne komisije u Bosni i Hercegovini sva biračka mjesta širom BiH zatvorena su u 19 sati.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta slijedi brojanje glasova, a nezvanični rezultati trebali bi biti poznati već oko 21 sat. Centralna izborna komisija BiH će preliminarne rezultate saopćiti na press konferenciji koja je najavljena u ponoć.

Svi koji su se našli van biračkog mjesta, odnosno prostorije u kojoj se održava glasanje neće moći glasati iza 19 sati, dok će oni koji se nađu u to vrijeme unutar prostorije za glasanje moći dati svoj glas. Na pojedinim biračkim mjestima danas je zbog različitih razloga glasanje bilo prekidano, te će se ono obavljati na tim mjestima i iza 19 sati, odnosno bit će produženo za vremenski period koliko je bilo zatvoreno tokom dana. 

Moglo se glasati na 5.903 biračka mjesta, odnosno na 5.418 redovnih biračkih mjesta, putem 352 mobilna tima, na 105 biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u 15 država, te sedam biračkih mjesta u odsustvu/lično (raseljeni unutar BiH).

Pravo glasa na općim izborima u Bosni i Hercegovini imalo je 3.368.666 birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska.

U BiH je do 15 sati glasalo 1.164.261 građana, odnosno 35 posto birača, potvrdio je predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović.

Ovjereno je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na Općim izborima 2022. godine. Na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata od kojih će 518 biti izabrano u Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamenta BiH, Parlament FBiH i NSRS, te deset kantonalnih skupština. 

 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh