open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Zatvaranje prihvatnog kampa Lipa ogroman teret za Crveni križ BiH
Društvo Crveni križ BiH (DCK BiH) zabrinuto je zbog činjenice da uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) sutra napuštaju prihvatni kamp na lokalitetu Lipa kod Bihaća posebno jer bi to značilo i dodatno opterećenje za njih koji, putem svojih organizacija i struktura, vode računa o migrantima izvan centara.
18.12.2020. u 15:57
get url
text

- To će biti otežavajuća okolnost i ogroman teret za Društvo CK BiH, posebno za CK USK, jer to znači dodatnih 1.300 ljudi izvan migracijskih centara. Da li ćemo moći zadovoljiti sve te potrebe to je pitanje i za državu, koja treba da se uključi u odgovoru na novonastalu situaciju. Također, Međunarodna organizacija za migrante dobiva novac od EU, ali ga ne troši za migrante izvan migracijskih centara. Apeliram na državu da se uključi u taj proces, jer ovakvo je stanje samo u BiH. Uglavnom države, uz pomoć Crvenog krsta, provode proces brige o migrantima, a međunarodne organizacije (kao što je IOM i Dansko vijeće za izbjeglice) budu partneri. Međutim, kod nas je obrnut slučaj - naglasio je za Fenu generalni sekretar Društva Rajko Lazić.

Kaže da su u kontaktu sa partnerima, sestrinskim organizacijama koje djeluju u BiH (Turski Crveni polumjesec, Švicerski crveni krst, Italijanski crveni krst), a obavijestili su ih kao i Međunarodnu federaciju Crvenog križa o najavama za zatvaranje centra u Lipi.

- Turski Crveni polumjesec obavijestio nas je da će uputiti tri šlepera pomoći za migrante, koji se nalaze u BiH. Pomoć se sastoji u odjevnim predmetima, obući i sredstvima za higijenu. Bitno nam je da naše osoblje, uključeno u mobilne timove, bude što bolje zaštićeno, a i da imamo kontinuitet u pružanju pomoći migrantima koji žive u teškim uvjetima - istakao je na Međunarodni dan migranata.

Lazić kaže da su u ovoj godini 80.203 osobe dobile neku od usluga (prva pomoć, psihosocijalna podrška, hrana, higijenske potrpštine...) mobilnih timova Društva Crvenog križa BiH. Ističe da dosad nisu imali slučajeva zaraze koronavirusom među osobljem i volonterima Društva, angažiranim u mobilnim timovima.

- Ponavljamo da se moraju pridržavati mjera da osiguramo svaku kariku u lancu humanitarne podrške za migrante, ali i za lokalno stanovništvo. Ovo je teško vrijeme u kojem Crveni krst djeluje na nekoliko linija. Imamo odgovor na migrantsku krizu, kao i na COVID-19. Imamo i javne kuhinje, u okviru naše strukture, kao i aktivnosti pomoći starijim osobama - pojasnio je.

Organizacije Crvenog križa, iz godine u godinu, u sve su većem izazovu. Traže i podršku od države i drugih nivoa vlasti. U periodu do kraja kalendarske godine planiraju, kaže Lazić, prezentirati njihov doprinos u odgovoru na migransku krizu i COVID-19.

Društvo je u ovoj godini, zahvaljujući pomoći Međunarodne federacije Crveni križ, Crveni polumjesec, osiguralo opremu za hitni operativni centar. Nakon toga i novac za nabavku opreme za uspostavljanje hitnog operativnog centra, na nivou entitetskih organizacija i Brčko Distrikta. Do januara naredne godine, trebalo bi da ih imaju 19 na različitim lokalitetima u BiH.

Mobilni timovi Društvo Crveni križ BiH, putem svojih organizacija i struktura i uz podršku međunarodnih organizacija, osiguravaju dnevne obroke, higijenske potrepštine, obnavljanje porodičnih veza, pružaju psihosocijalnu podršku, kao i upozoravanje na opasnost od mina. Pokušavaju pružiti kontinuiranu pomoć za migrante u pokretu, što je posebno teško osigurati u zimskim uvjetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.