open-navfaktor-logo
search
Dnevni presjek
Zatvara se vakcinalni punkt u Zetri: U KS još 113 zaraženih koronavirusom, pet osoba preminulo
Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 681 uzorka.
31.10.2021. u 11:19
get url
text

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavilo 136 osoba. Pet pacijenata je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 155 pacijenata, od kojih je 146 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 15,48 posto.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 80 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 75. Na respiratoru je devet osoba. Sedam pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je devet na kiseoničkoj potpori disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.457 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.707 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 63.425 osoba zaraženih koronavirusom, te 60.489 izliječenih.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 149, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 247 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 338 pacijenata, od kojih je osam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 607 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 473 poziva, a obavljeno je i 220 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U toku proteklog dana, date su ukupno 464 doze vakcina, i to samo u Zetri.

Na ovom vakcinalnom punktu još danas traju "Dani otvorenih vrata", jer se sa današnjim danom on zatvara. U okviru iste aktivnosti, i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo, a od sutra i Centar, bit će omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.