Ovo je, kako je saopćeno iz Elektroprivrede BiH, u skladu sa obavezama iz Sporazuma o nastavku restrukturiranja rudnika, potpisanog sa Sindikatom radnika rudnika FBiH 19. maja ove godine.

VEZANI TEKST - Rudari uporedili stanje u rudniku Kreka prije 100 godina i danas: "Kako vas nije sramota!"

- Odobravanjem uvezivanja radnog staža, uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 2,25 miliona KM bit će omogućeno penzionisanje 73 radnika, i uvezivanje radnog staža uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 1,97 miliona KM za 47 radnika, kojima su izmirena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uvjete za penzionisanje - saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Nadalje, podsjećaju da su 1. juna osigurali 125 miliona KM za izmirenje dijela obaveza za doprinose za PIO rudnika iz Koncerna Elektroprivrede BiH i zbrinjavanje viška uposlenih.

- Kako je proces restrukturiranja rudnika pokrenut s ciljem osiguranja njihovog ekonomski održivog poslovanja, a zaključeni Sporazum o njegovoj daljnjoj implementaciji podrazumijeva saradnju isključivo kroz socijalni dijalog, Elektroprivreda BiH poziva partnere u procesu, prvenstveno uposlenike rudnika i Sindikat, na poštivanje Sporazuma, ispunjavanje obaveza, predan i odgovoran pristup. 

U protivnom, opstruiranje procesa i eventualno odustajanje od njegove provedbe, dovodi u pitanje daljnju proizvodnju električne energije što će značajno ugroziti pouzdanost elektroenergetskog sistema države i Federacije BiH, i stabilnost u snabdijevanju građana i privrednih subjekata - navodi se u saopćenju.