open-navfaktor-logo
search
Mito i korupcija
Zatražen pritvor za uhapšenu sutkinju: Za novac "sređivala" oslobađajuće presude?
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon saslušanja osumnjičene, zatražilo je od Općinskog suda u Kaknju određivanje jednomjesečnog pritvora Melisi Kovačević, sutkinji Općinskog suda u Zenici, koja je uhapšena prekjučer.
11.03.2020. u 12:56
get url
text

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva, pritvor je zatražen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičena mogla ometati istragu utjecajem na svjedoke, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Sutkinji Kovačević na teret se stavlja produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Melisa Kovačević, 56-godišnja sutkinja Općinskog suda u Zenici u kojem je vodila krivične predmete, uhapšena je na radnom mjestu.

Uhapsili su je pripadnici Federalne uprave policije uz asistenciju i tehničku podršku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Njeno hapšenje je uslijedilo kao rezultat istražnih radnji i višemjesečnog rada u akciji kodnog naziva "Kameleon".

- Sumnjiči se da je u svojstvu sudije navedenog suda, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, posredovala prilikom donošenja oslobađajućih sudskih presuda, za koje usluge je primala novac, darove i druge oblike koristi. U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres službene prostorije koju koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni predmeti i dokumentacija koja je tražena naredbom Suda, a obavljen je i pretres stambenih prostorija koje ona koristi - navedeno je iz FUP-a.

Mediji su i ranije pisali o načinu donošenja presuda sutkinje Kovačević. Jedan od onih slučajeva koji su bili u žiži interesovanja javnosti je slučaj iz 2016. godine o kojem je pisao Žurnal. Riječ je o slučaju Dinka Bojića, sina Brune Bojića, potpredsjednika Vanjsko-trgovinske komore BiH.

Njega je sutkinja Kovačević osudila na tri mjeseca zatvora (olakšavajuća okolnost jer je priznao krivnju, a slučaj s narkoticima je razdvojen od ovog), te odobrila zamjenu zatvorske kazne novčanom.

U tekstu "Bitno je čiji si sin: Novčana kazna za teško povređivanje policajca", je navedeno da je prema njenoj presudi i stavu Tužilaštva ZDK "dovoljno da priznate krivicu i bit će vam oprošteno što ste teško povrijedili policajca, pobjegli, odbacili drogu iz vozila".

Mediji su u nekoliko navrata pisali i o sinu Melise Kovačević, 28-godišnjem Amiru Kovačeviću, koji je "često ulazio u probleme zbog droge".

On je 9. decembra 2019. izazvao saobraćajnu nesreću na glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, od čijih posljedica je nekoliko dana kasnije u Kantonalnoj bolnici Zenica preminula 28-godišnja Ajna Strukar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.