open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Zatražen pritvor za Meškovića i Nožić, za ostalo četvero mjere zabrane
Pritvor za osumnjičene predložen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo
18.12.2019. u 10:15
get url
text

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uputila je prijedlog sarajevskom Općinskom sudu za određivanje jednomjesečnog pritvora Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu, a koji su uhapšeni prekjučer u akciji kodnog naziva "Memori", potvrđeno je iz Tužilaštva.

- Pritvor za osumnjičene predložen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo - kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Dodala je da su za ostale osumnjičene predložene mjere zabrane.

{$galerijaFotografija}

Osim Meškovića i Nožić, pod istagom su i kustosica muzeja u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić, Šejla Bašić, Midheta Šoljić i Senad Jusufbegović, jedan od osnivača Muzeja.

Za njih su, između ostalog, zatražene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu, redovno javljanje nadležnoj policijskoj upravi, a za Jusufbegovića i zabrana obavljanja službene dužnosti.

Mešković je, kako smo ranije objavili, označen kao vođa kriminalne grupe, a Tužilaštvo KS ga tereti da je od jula 2017. godine do momenta hapšenja orgabnizovao grupu ljudi u sklopu udruženja Bosanski muzej sjećanja, u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru.

S namjerom da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, kontinuirano su prodavali kritvorene karte za posjetu muzeju. Novac su zadržavali za sebe, a kasnije su ga ulagali u nekretnine.

Jasmina Meškovića je navodno nadležnim organima prijavio njegov sin Mirza.

U Općinskom sudu u Sarajevu danas bi trebalo biti održano ročište o zatraženim mjerama, nakon čega će sudija za prethodni postupak donijeti odluku.

Priviđenje Tužilaštvo KS Memori 17.12.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.