open-navfaktor-logo
search
Služba za zapošljavanje TK
Zatražen pritvor za Hasanovića: Uz pomoć direktorice Budić za sedam firmi pokušao "izvući" 243.000 KM
Postupajući tužilac je Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za odgovornu osobu u Službi za zapošljavanje TK Šemsudina Hasanovića (33) iz Srebrenika, zbog postojanja osnovane sumnje da je kao saučesnik počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja u pokušaju, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.
25.01.2023. u 16:57
get url
text

Istraga za isto krivično djelo je otvorena i protiv bivše v. d. direktorice Službe Fatime Budić (34) iz Sapne, koja je ispitana u Tužilaštvu i u odnosu na koju će se istraga također nastaviti, dodaje se u saopćenju.

- Oni su osumnjičeni da su od augusta do novembra 2022. godine, Budić kao vršiteljica dužnosti direktorice, a Hasanović kao šef Odjeljenja za opće i pravne poslove u Službi, iskorištavali svoj položaj u okviru realizacije programa "Posao za sve 2022", u vezi sa sufinansiranjem poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih u ukupnoj vrijednosti 1.200.000 KM i pogodovali određenom broju firmi koje u skladu sa kriterijima programa nisu bile na listi prioriteta za odobravanje novčanih sredstava za prijem osoba sa evidencije nezaposlenih - navode iz Tužilaštva TK.

VEZANI TEKST - Istraga u Službi za zapošljavanje TK: Budić i Hasanović predati Tužilaštvu na ispitivanje

Nakon objave poziva za poslodavce za prijavljivanje u okviru spomenutog programa, pojašnjeno je u saopćenju, među ostalim članovima, Budić je imenovala i Hasanovića kao člana komisije za utvrđivanje liste poslodavaca koji ispunjavaju uvjete (prioritetni su bili oni sa pokrenutim poslovima u skorije vrijeme) te liste firmi "na čekanju" i onih koje ne ispunjavaju uvjete. Nakon što su liste sačinjene i dostavljene direktorici od članova komisije, umjesto da u okviru svojih nadležnosti donese konačne liste za raspodjelu sredstava poticaja, Budić je ovlastila Hasanovića da to uradi umjesto nje.

- Tako je Hasanović, bez znanja ostalih članova komisije, na listu poslodavaca koji ispunjavaju uvjete, sa liste za čekanje i koji nisu bili na listi prioriteta, stavio sedam firmi za odobravanje sredstava za prijem ukupno 39 radnika (među njima i dvije javne ustanove i nekoliko firmi iz Srebrenika), a deset poslodavaca koji su bile na listi koje ispunjavaju sve kriterije je prenio na listu za čekanje - navode iz Tužilaštva.

Na taj način, pojašnjeno je, u okviru ovlaštenja koje je na Hasanovića prenijela v. d. direktorice, pokušali su pribaviti imovinsku korist za sedam poslodavaca u iznosu od 243.000 KM te su oštetili deset poslodavaca koji su bili na listi prioriteta.

- S ovim firmama su zaključeni ugovori za prijem zaposlenika, ali je realizacija spomenutog programa poticaja za zapošljavanje obustavljena kada su MUP TK i Tužilaštvo počeli s istražnim radnjama - zaključeno je u saopćenju.

Nakon kriminalističke obrade MUP TK je osumnjičene jučer predao u nadležnost Tužilaštva te su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.