open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZDK
Zatražen pritvor za dvoje osumnjičenih u akciji "Meta"
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zatražilo je određivanje pritvora osumnjičenim u akciji "Meta" O. M. i S. M koji su uhapšeni u četvrtak.
01.04.2022. u 16:30
get url
text

VEZANI TEKST - Alen Mekić nakon privođenja u akciji "Meta": Nemam ništa s tim, ukaljan mi je obraz

- Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba koje su uhapšene tokom jučerašnje akcije kodnog naziva "Meta", dana 01. aprila 2022. godine, podnijelo je Općinskom sudu u Visokom, prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim osobama, inicijala S.M. i O.M. zbog postojanja osnovane sumnje da je osoba S.M. počinila produženo krivično djelo Odavanje službene tajne iz člana 388. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 55. KZ F BiH, i krivično djelo pripremanje krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge iz člana 339. u vezi sa članom 238. stav 1. KZ F BiH, a da je osoba inicijala O.M. počinila produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge iz 238. stav 1.  u vezi sa članom 55. KZ F BiH – navodi se u saopćenju Tužilaštva ZDK.

Navode da je tužilac dao prijedlog za određivanje mjere pritvora jer "naročite okolnosti ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka b) ZKP FBiH/ i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora najmanje 3 godine ili teža kazna /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka c) ZKP F BiH/".

O prijedlogu za pritvor odlučit će sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Visokom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.