Zašto GRAS ne vozi đake i stanovnike Hadžića

objavljeno: 08.03.2018. u 21:13

U prvoj smjeni Osnovne škole "6. mart" Hadžići 7. marta sa nastave je izostalo 36 đaka. Radi se o učenicima koji žive u mjesnim zajednicama Grivići i Drozgometva.

Na nastavu nisu došli jer nisu imali prijevoz do škole, a zbog toga je kriv GRAS koji prevozi učenike do škole.

Direktor OŠ "6. mart" Hadžići Muhamed Čović sa predstavnicima Općine i mjesnih zajednica Grivići i Drozgometva organizovao je jučer sastanak sa izvršnom direktoricom GRAS-a Lejlom Imamović. Možete li osigurati jedan kombi da stalno saobraća na liniji Hadžići - Mokrine sa tačnim redom vožnje prilagođenim rasporedu časova, bilo je jedino pitanje za izvršnu direktoricu autobuskog i minibuskog saobraćaja GRAS-a Lejlu Imamović.

Ona je obećala da će danas (četvrtak) na ovu liniju biti uvedeno novo vozilo koje će ispoštovati red vožnje i održala je obećanje.

- Međutim, sa ispunjnim obećanjem problem nije riješen niti se nadamo ubuduće redovnom prijevozu - kazao je za Faktor direktor OŠ "6. mart" Muhamed Čović.

- Osnovnu školu pohađa 650 učenika i oni godinama imaju problem da stignu na vrijeme na nastavu, a isključivi krivac je GRAS koji preskače vožnje ili jednostavno ne bude prijevoza nikako. Još nije riješen problem prijevoza na liniji Hadžići – Kasetići, Hadžići – Mokrine, pa ni Ilidža – Tarčin i Ilidža – Hadžići. Krajnje je vrijeme da Vlada KS riješi problem sa GRAS-om jer svi mi dugo trpimo zbog njihovog nerada. I kada bismo pokušali organizovati školski prijevoz, imali bismo velikih problema od GRAS-a, jer oni se monopolistički ponašaju, a usluga im je nikakva – pojašnjava Čović.

Općina Hadžići je u septembru 2016. godine donirala minibus vrijedan 55.000 maraka GRAS-u kako bi se održao red vožnje na relaciji Hadžići – Pazarić – Lokve, ali ni to nije pomoglo da prijevoz bude redovniji.

Uz to Općina Hadžići kupuje i rezervne dijelove za kombije, pa čak i gume, ali uslugu GRAS ne poboljšava. U Općini Hadžići su izbrojali da je prošle godine GRAS propustio 11.000 vožnji.

U GRAS-u kao i obično ne odgovaraju na pozive novinara ni tri glasnogovornice, ali niko ni iz uprave.