Zastupnički dom: Zakon o osiguranju depozita skinut sa dnevnog reda

objavljeno: 31.01.2018. u 10:17

Nastavljena je 55. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se zastupnici, između ostalog, trebali glasanjem izjasniti o prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona, koje su u parlamentarnu proceduru uputili Klub Hrvata u Domu naroda te Stranka demokratske akcije (SDA).

Prvi dio sjednice održan je 17. januara, a prekinuta je nakon što su zastupnici prethodno usvojili budžet institucija BiH za 2018. godinu. Početku današnje sjednice prisustvuje tek 29 zastupnika, što je ipak dovoljno za kvorum za njeno održavanje.

VEZANI TEKST - Zastupnički dom BiH: Usvojen budžet BiH

Zastupnici su najprije trebali razmatrati izmjene Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama, ali je ta tačka dnevnog reda, na prijedlog predlagača Aleksandre Pandurević, povučena sa dnevnog reda.

Pred zastupnicima se trebao naći i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, ali je i ta tačka na prijedlog Vijeća ministara BiH skinuta sa dnevnog reda današnje sjednice.

Zastupnici bi se trebali izjasniti o izvršenju budžeta za 2016. godinu i o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta.

Na dnevnom redu je i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu, kao i o izvještajnima Ureda za reviziju bh. institucija za 72 državne institucije.

Nakon okončanja ove sjednice, trebala bi uslijediti nova sjednica na čijem dnevnom redu je nekoliko prijedloga zakonskih rješenja od kojih se dva odnose na plaće i naknade u bh. institucijama.

Trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, čime se nastoji osigurati efikasna i nezavisna primjena ovog instituta te ujednačiti i uskladiti propisi koji reguliraju sukob interesa i izvještaje o imovinsko-finansijskom stanju nosioca javnih funkcija.

Bit će razmatrane i izmjene Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture, Zakona o državnoj službi te dopune Zakona o komunikacijama.