open-navfaktor-logo
search
O zabrani negiranja genocida
Zastupnik u Skupštini Srbije Imamović: Ovo je civilizacijska obaveza, donijeti ovakav zakon i u Srbiji
Zastupnik u Skupštini Srbije Enis Imamović prokomentirao je zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.
28.07.2021. u 21:35
get url
text

Imamović je poručio da je kažnjavanje onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine i zločince civilizacijska obaveza i ključni uslov za uspostavljanje trajnog mira.

- Pozdravljam stupanje na snagu ovih odredaba krivičnog zakonika u BiH, smatramo da su one morale biti na snazi mnogo ranije, ali je nakon pravosnažnosti presuda međunarodnih sudova koje potvrđuju genocid ovaj Zakon došao u posljednjem trenutku. Sa šireg aspekta kažnjavanje za negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca u BiH je samo prvi korak, sljedeći korak mora biti uvođenje tih odredbi i u krivični zakon Srbije - poručio je.

Tvrdi da vlast u Srbiji trenutno čine isti oni ljudi koji su vladali Srbijom u vrijeme planiranja, sprovođenja i prikrivanja genocida u Bosni i Hercegovini.

- Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju smo podnijeli Parlamentu, između ostalog, predviđa i donošenje tog Zakona u Republici Srbiji. Da je bilo zrelosti i hrabrosti političkih predstavnika srpskog naroda naša rezolucija bi bila usvojena i implementirana, njom bi odgovornost za genocid i druge zločine nad bošnjačkim narodom dobila ime i prezime - napisao je Imamović.

Naglasio je da "zemlje regiona svojim rezolucijama jasno osuđuju genocid, dok Srbija zahvaljujući neodgovornoj politici polako postaje izolovano ostrvo na kome se slobodno veličaju genocid, ratni zločini i zločinci".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.