- Ne može i ne smije se obilježavati jedan antidržavni i neustavni, jedan antibosanski dan - 9. januar kao Dan entiteta jednog dijela BiH, RS-a. Na taj dan su donesene odluke koje su uvod u agresiju na BiH, na genocid nad njenim većinskim narodom Bošnjacima i pokušaj uništenja države Bosne i Hercegovine.

Ljudima širom svijeta kojima je istina, pravda i pomirenje imperativ ovaj dan podsjeća na minuli užas, ali i opominje da su jake snage koje vladaju na podjelama, truju nove generacije bez obzira na dugoročne posljedice po budućnost svih građana Bosne i Hercegovine i regiona u cjelini - poručio je Ramčilović. 

Ističe kako postoje zakonski osnovi da se pravno-formalno ukine ovaj dan kao praznik. 

- Ali prije svega, ono što je najbolje i neophodno je da sve progresivne snage srpskog naroda u BiH, prije svega u djelu RS-a, u Srbiji rade više na afirmaciji istine, praveći pritisak na političko vodstvo da prizna i osudi genocid kako bi okrenuli novi list kojim bi se gradilo povjerenje i saradnja koja je uslov za prosperitet cijelog regiona. Dovoljno dugo vladaju političke elite praveći podjele i mržnju među narodima - naglasio je na kraju svoje poruke.