Adam Kinzinger, republikanski kongresmen u Sjedinjenim Američkim Državama, održao je govor u Kongresu u kojem je govorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Prošlo je skoro 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini. Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalističke političare u Republici Srpskoj, glavne uzročnike rata u Bosni i Hercegovini, gdje se dogodio genocid i ubijeno je više od 100.000 ljudi. Prošlog oktobra u Bosni i Hercegovini održani su parlamentarni izbori. Od tada nisu uspjeli formirati vladu, zbog neslaganja između prozapadnih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija u vezi s tim kakav odnos bi Bosna trebala imati sa NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od BiH su glavna odlika SNSD-a, kojeg podržava Rusija i koji blokira formiranje vlade zbog pristupanja NATO alijansi - rekao je, između ostalog, kongresmen Kinzinger.

Radi se o članu Republikanske stranke iz koje dolazi i američki predsjednik Donald Trump. On se, kako navodi Glas Amerike, 2009. godine kandidirao za Kongres nakon savjetovanja sa sadašnjim potpredsjednikom Mikeom Penceom.Osim toga, Kinzinger je i pilot u američkim Zračnim snagama.

VEZANI TEKST - U američkom Kongresu o BiH: "Ostavili smo nedovršen posao, Dodik ne želi ni NATO, ni EU"

 

 

Američki Kongresmen i saveznik predsjednika Trumpa: SNSD blokira formiranje vlasti

Američki Kongresmen i saveznik predsjednika Trumpa: SNSD blokira formiranje vlasti

Posted by Glas Amerike - Studio Washington on Monday, July 22, 2019