open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnik DF-a Milavica: Naša podrška ide formiranju vlade eksperata
Sead Milavica, zastupnik Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo osvrnuo se na aktuelnu situaciju sa koronavirusom te na probleme sa imenovanjem ministra zdravstva koji je bio prijedlog ove stranke, kao i na davanje podrške imenovanju nove Vlade KS.
26.10.2020. u 15:20
get url
text

Saopćenje Demokratske fronte prenosimo u cijelosti.

- Demokratska fronta Kantona Sarajevo je u potpunosti svjesna da građane Kantona, kao i cijele BiH, u narednom kratkom periodu očekuje najmanje trostruka kriza: zdravstvena, ekonomska i psihološka.

Ova aktuelna politička kriza neće riješiti niti jedan od navedenih problema s kojima ćemo se suočiti.

Vrijeme je da zaista struka zauzme najvažniju ulogu u sljedećim nužnim i odgovornim procesima i mi smo već u tom smislu za ministricu zdravstva ponudili nestranačku osobu dr. Draženku Maličbegović, iskusnu eksperticu u području javnog zdravstva koja je u ime države BiH od početka pandemije komunicirala sa svim glavnim međunarodnim  zdravstvenim organizacijama.

Nekome se prijedlog nije svidio iz razloga politčke trgovine,  nekima iz niskih nacionalističkih strasti, što je sada i nebitno, pa je ova bitna pozicija i dalje upražnjena, a zdravstvo u Kantonu bez ozbiljnog liderstva.

Iskustvo s aktuelnom zdravstvenom situacijom iz svijeta, uspješni obrasci ponašanja nekih drugih zdravstvenih sistema, te stranačka i klanovska neopredjeljenost bi bili od izuzetnog značaja kako bi prevazišli burnu zimu i jesen.

Spriječeni smo da sudjelujemo u radu Vlade Kantona Sarajevo u resoru za koji smo preuzeli odgovornost, pa možemo utvrditi da su nas naši partneri izbacili iz Vlade.

Stranke trebaju preuzeti odgovornost kada je u pitanju provođenje politika i strategija zbog kojih su dobili glasove. Sada nije vrijeme za ideološke finese i lične obračune, pa nam naša savjest i politička odgovornost nalažu da se u vrijeme nadolazeće velike krize posvetimo najboljim ekspertnim rješenjima.

Naša podrška u tom smislu ide formiranju vlade eksperata u svim oblastima djelovanja jer će kriza evidentno zahvatiti sve dijelove društva i utjecati na sve građane bez iznimke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.