open-navfaktor-logo
search
Epidemiološki razlozi
Zastupničkom domu FBiH nisu dozvoli da zasjeda ni u Velikoj sali Parlamenta BiH
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji ima 98 zastupnika prinuđen je danas održati sjednicu u Domu mladih u Sarajevu, koja je koncertna dvorana. 
07.04.2020. u 12:23
get url
text
Parlament BiH

Zastupnički dom FBiH se obraćao i Parlamentu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se sjednica održi u Velikoj sali, ali im nisu dozvolili. 

Velika sala je najveća u Sarajevu i ima 126 mjesta. Kao jedan od razloga iz Parlamenta BiH su naveli rizik po uposlenike u zgradi.

Sala u kojoj se održavaju sjednice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne ispunjava epidemiološke uvjete za održavanje sjednica u doba pandimije koronavirusa.

- U postojećoj sali Parlamenta FBiH teško da bi se mogla održati propisana socijalna distanca od najmanje jednog i po metra. Možda bi se tu mogla i održati sjednica Doma naroda FBiH, ali nema govora o sjednici Zastupničkog doma FBiH koji broji 98 zastupnika. Zbog toga je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uputio zahtjev za održavanje sjednice u Velikoj sali Parlamenta BiH, međutim, nisu dali. Parlamentarna skupština BiH je vrlo restriktivna svih godina, ne daju na korištenje svoje sale. Iako je ova velika sala imala odlične uvjete za održavanje sjednice Zastupničkog doma FBiH, ne daju. Njihov Kolegij ima takav stav - rekao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

Razgovarali smo i sa Mirsadom Zaimovićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koji nam je potvrdio da im nije odobreno zasjedanje u sali Parlamenta BiH.

- Mi smo dobili zvaničan odgovor da ne može zbog toga što dolazi puno zastupnika, a u zgradi imaju zaposlenike koji svakodnevno rade, zbog rizika za svoje zaposlenike. Dolaze ljudi iz područja koja su pogođena pandemijom, dobili smo zvaničan odgovor da nam ne daju salu koju smo tražili i za koju smo smatrali da je adekvatna s obzirom na to da je najveća koju imamo u Sarajevu. Mislim da je to odluka Kolegija - rekao nam je Zaimović.

U ime Zastupničkog doma FBiH zahtjev je uputila sekretar Doma Stela Ibrović. Kako je Faktoru potvrđeno, usmeni odgovor da ne mogu ustupiti Veliku salu prenio joj je Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.