open-navfaktor-logo
search
Odgovor na pandemiju
Zastupnički dom SAD-a: Usvojen Bidenov plan oporavka "težak" 1.900 milijardi dolara
Zastupnički dom Kongresa SAD-a u srijedu je dao konačnu potvrdu jednom od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj historiji vrijednom 1.900 milijardi dolara.
10.03.2021. u 21:45
get url
text

"Historijski" plan predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program vakcinacije.

Potvrda u donjem domu Kongresa, koji je kao i Senat pod kontrolom demokrata, prošla je bez podrške republikanskih zastupnika nakon sedmica stranačkih prepucavanja, prensi Hina.

Demokrati mjeru predstavljaju kao ključan odgovor na pandemiju koja je u SAD-u ubila više od 528.000 stanovnika i obrisala milione radnih mjesta.

Glasalo se po stranačkoj liniji, ali Biden i demokrate su sa 220 nasuprot 211 glasova dobili zeleno svjetlo za implementaciju zakona kojim će većina Amerikanaca dobiti direktne stimulacije u iznosu od 1.400 dolara, proširene dječije doplatke i finansijski jaču administraciju za borbu protiv pandemije, prenosi Anadolu Agency.

Uz to, Američki plan spašavanja, kako je zakon formalno naslovljen, povećava programe pomoći u hrani do septembra i pomaže domaćinstvima s niskim primanjima da plaćaju stanarinu.

Senat je u subotu odobrio opsežni paket poticaja, koji je sada proslijeđen Bijeloj kući i očekuje se da ga američki predsjednik Biden ratificira već u petak.

Demokrate tvrde da je takav paket pomoći prijeko potrebno jer se SAD nastavlja boriti sa udvostručenom stopom nezaposlenosti i budžetskim deficitima saveznih država i lokalnih jedinica vlasti.

Republikanci su, međutim, kritikovali paket i smatraju ga svojevrsnom listom želja demokrata kojom se bespotrebno uvećava javni dug.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.