Principe predloženog zakona trebala bi razmatrati i Komisija za saobraćaj i komunikacije, čija je sjednica zakazana za jutros, prije početka sjednice Zastupničkog doma.

Predlagač ovog zakona u njegovom obrazloženju navodi da je u svim dijelovima BiH primjetno sve češće oštećivanje saobraćajnih znakova na način da se prefarba ili na drugi način prekrije samo jedno od dva pisma (latinično, odnosno ćirilično) na kojem je natpis napisan.

Dodaje da je, uzimajući u obzir raširenost ovog problema i činjenicu da postojeće sankcije očito ne predstavljaju adekvatan preventivni mehanizam, neophodno pooštriti prekršajne sankcije.

Predložena dopuna predviđa da će se učinilac za navedeni prekršaj kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM, a informacija će se dostaviti i nadležnom tužilaštvu.

Zastupnički dom trebao bi razmatrati i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2020. godinu, Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH kao i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini.

Na dnevnom redu bi trebalo naći i nekoliko zastupničkih inicijativa.

Prije početka trebale bi biti održane sjednice Kolegija i Kolegija u proširenom sastavu tog doma.