open-navfaktor-logo
search
Usvojeni zaključci
Zastupnički dom Parlamenta FBiH traži državnu strategiju za upravljanje migrantskom krizom
Ovo su zaključci današnje tematske sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koja je bila posvećena migrantskoj krizi, a naročito teretu te krize koji trpi Unsko-sanski kanton
13.05.2019. u 18:18
get url
text

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži da Vijeće ministara BiH hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom krizom kako bi teret te krize bio ravnomjerno raspoređen na cijelu državu BiH.

U cilju osiguravanja socijalne kohezije i jednakopravnosti građana Unsko-sanskog kantona prema drugim kantonima u Federaciji BiH te prava i digniteta migranata i izbjeglica, ovaj Dom najoštrije osuđuje sve oblike govora mržnje.

Od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara Zastupnički dom Federalnog parlamenta traži da se u suradnji sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH dodatno angažiraju u zaštiti državne granice.

Zastupnički dom zahtijeva da Vlada FBiH iz tekućeg granta izdvoji četiri miliona KM za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog sigurnosnog stanja u Unsko-sanskom kantonu.

Od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH traži izmjenu odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što mogu zatražiti azil u Bosni i Hercegovini.

Ovo su zaključci današnje tematske sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koja je bila posvećena migrantskoj krizi, a naročito teretu te krize koji trpi Unsko-sanski kanton.

Sjednica je održana na inicijativu zastupnika iz Bosanske Krajine, a zaključci su usvojeni jednoglasno.

Zastupnik GS-a Nihad Čolpa nakon sjednice na društvenim mrežama je napisao kako je "sramotni zaključak dva skinut sa dnevnog reda". Ovaj zaključak je glasio: "Zastupnički dom traži od Vlade RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da u koordinaciji sa Ministarstvom sogurnosti BiH i Graničnom policijom BiH uspostavi veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije, te zabranu transporta migranata preko područja RS-a do USK".

Čolpa je ranije upozorio da je taj zaključak "podvala", te da bi podrška ovakvom prijedlogu značila da "Parlament FBiH podržava da državnu granicu nadzire rezervni sastav MUP-a RS-a".

Sjednica je nakon cjelodnevne rasprave, okončana, a nakon toga je predsjedavajući Elvir Karajbić otvorio narednu vanrednu sjednicu Doma s drugom tematikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.