Zakon propisuje sankcije stranim državljanima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnica u Kongresu SAD-a Ann Wagner, koja je ujedno i predložila ovaj zakon, kazala je da je tokom izrade ovog zakona sarađivala s bh. zajednicom koja živi u St. Louisu.

VEZANI TEKST - Prijedlog Zakona o kažnjavanju podrivanja Dejtona na korak bliže usvajanju u Kongresu SAD-a

- Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s korupcijom u Bosni - navela je Wagner.

Naglasila je da građani Bosne i Hercegovine trpe zbog političara koji žele da podijele državu.

- Bosanci trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u Bosni, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata i poslati poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu. Nadam se da će Senat preduzeti hitne mjere kako bi se usvojila ova odluka i kako bismo kroz sankcije mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu - zaključila je Ann Wagner.