open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Zastupnicima Narodne skupštine RS-a dodijeljeni certifikati CIK-a
Konstitutivna sjednica NSRS-a bit će održana u 14 sati
19.11.2018. u 13:36
get url
text

Novoizabranim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dodijelio je certifikate CIK-a BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izborima održanim 7. oktobra glasači su izabrali 28 zastupnika iz SNSD-a, 16 iz SDS-a, 12 iz DNS-a, devet iz PDP-a, sedam iz SP. Zajedno za BiH i NDP osvojili su po četiti mandata, a US tri mandata. Konstitutivna sjednica desetog saziva Narodne skupštine RS-a bit će održana danas u 14 sati, a na ovoj sjednici predviđeno je da svečanu zakletvu polože novoizabrani Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS-a, Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, te Ramiz Salkić i Josip Jerković, potpredsjednici RS-a.

Sjednicom će, do izbora predsjednika NSRS-a, koja broji 83 narodna zastupnika, predsjedavati radno predsjedništvo, koje čine najstariji zastupnik saziva - Dane Malešević i tri najmlađa zastupnika iz tri partije s najvećim brojem zastupnika Denis Šulić iz SNSD-a, Davor Šešić iz SDS-a i Aleksandar Glavaš iz DNS-a.

Na sjednici za čiji dnevni red je predviđeno 11 tačaka bit će pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i inicijativa za izbor delegata u Vijeću naroda RS-a.

-Budući da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra do 15 sati dostaviti liste kandidata za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS-a - saopćeno je iz NSRS-a.

Kako je najavljeno, konstitutivnoj sjednic NSRS-a prisustvovat će gosti iz javnog i političkog života, te Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.