open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Zastupnici u srijedu glasaju o imenovanju novog saziva Vijeća ministara BiH
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za 25. januar hitnu sjednicu ovog doma na čijem je dnevnom redu samo potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
23.01.2023. u 15:28
get url
text
Kandidati za Vijeće ministara BiH

Sjednica je zakazana nakon što je Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH danas većinom glasova dala preporuku za potvrđivanje ovih imenovanja.

VEZANI TEKST - Komisija dala preporuku za izbor novog saziva Vijeća ministara, ko je bio protiv?

U odluci koju je komisiji uputila Borjana Krišto, novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, navedeno je i da će njeni zamjenici, odnosno dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH, biti Elmedin Konaković (NiP), kandidat za ministra vanjskih poslova BiH, i Zoran Tegeltija (SNSD), kandidat za ministra finansija i trezora BiH.

Osim Tegeltije i Konakovića, u Vijeće ministara su predloženi Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su Ljiljana Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine, Muhamed Hasanović (SDP) za zamjenika ministra finansija, Elvir Mahmuzić (SDP) za zamjenika ministra pravde, Ivica Bošnjak (HDZ) za zamjenika ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić (HDZ) za zamjenika ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović (SNSD) za drugog zamjenika ministra odbrane, Ognjen Janjić (DEMOS) za zamjenika ministra prometa i komunikacija, Marijana Mojić (Ujedinjena srpska) za zamjenicu ministra civilnih poslova, te Duška Jurišić (Naša stranka) za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.