open-navfaktor-logo
search
Milion pitanja
Zastupnici u Skupštini KS o sigurnosnoj situaciji: Mafijaški ratovi, građani s pravom uznemireni
U Sarajevu su se u nepuna dva mjeseca dogodila dva povezana ubistva, likvidacije koje viđamo u filmovima.
21.01.2022. u 20:35
get url
text

VEZANI TEKST - Likvidacije u Sarajevu, a ministar poručuje: Kriminalitet je sastavni dio svakog društva

Nije poznato da li su u pitanju mafijaški obračuni zbog droge, oružja, navijački obračuni ili nešto treće. ali zasigurno je da izazivaju strah i nevjericu kod stanovništva.

Iz policije kažu da se aktivno radi na rasvjetljivanju ovih događaja kao i na pronalasku počinilaca.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao je da su svjesni da kod građana "ovakve ekscesne i incidentne situacije s upotrebom vatrenog oružja remete osjećaj sigurnosti".

- Želim naglasiti da policija čini sve što je u njenoj moći da spriječi i razotkrije vinovnike koje odlikuje posebno nasilničko i bezobzirno ponašanje. Naša poruka je da za policiju nedodirljivih nema, svi koji rade protiv zakona te daju sebi za pravo da oduzimaju ljudske živote, neće se moći sakriti od lica pravde. Sigurnost građana nam je na prvom mjestu i ona je uvijek bila i ostaje jedna od najvažnijih zadaća policije – kazao je Katica.

VEZANI TEKST - Novi detalji: Sarajevska policija traga za tri osobe zbog ubistva Kenina Lukača

Pitali smo zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da nam prokomentiraju sigurnosnu situaciju u KS.

- Dok se neuvjerljivi Forto bavi trivijalnom propagandom protiv opozicije, a njegova stranka pravi animacije na kojima spaljuje ljiljane i logo SDA, na ulicama Sarajeva se zbiva pravi mafijaški rat. Očigledno da Forto, kao profil, nije neko ko može garantovati red i sigurnost. Sa svojim ponašanjem i stavovima vodi grad u potpuno nesigurnost i anarhiju – kazao je zastupnik SDA u Skupštini KS Mahir Dević.

Zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu Admela Hodžić navela je da su građana s pravom uznemireni i da negoduju.

- Ako premijer Forto kaže da su seljaci dobili rat u Sarajevu, šta je onda ovo za premijera, renesansa ili savremena umjetnost. Očito da se bave svim ostalim više nego interesima građana, a o sigurnosti da i ne diskutujemo. Treba li da nabrajam redom sve nemile događaje u KS u samo par posljednjih mjeseci, sedmica, kada je sigurnosna situacija u pitanju, a koji su uznemirili građane KS. Građani imaju opravdan strah jer je situacija zaista teška – kazala je Hodžić te dodala:

- Nažalost jedan život je ugašen, ali svi su zabrinuti zbog toga što se pucnjave i ubistva dešavaju na ulicama među građanima, među djecom. I zbog toga su građani s pravom uznemireni i negoduju.

Sead Milavica (SBiH) navodi kako dijeli stavove sa kolegicom Hodžić ali također navodi kako se postavlja bezbroj pitanja.

- Treba postaviti pitanja kako je moguće da se sve ovo dešava. Kako je moguće da je dva mjeseca nakon ubistva jednog građanina, da se nađe takav arsenal oružja, Sarajevo nije imalo toliko oružja 1992. godine kada smo se branili. I čovjek koji je pod prismotrom policije, u obradi, da ga ubiju. To je strašno. Milion je pitanja – kazao je Milavica.

Zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Suljević za Faktor je kazao da "svakako stvara uznemirenost kod građana kad se u gradu dese dva ubistva u kratkom periodu".

- Ali, ne treba dodatno pojačavati psihozu straha jer objektivno možemo biti zadovoljni radom policije. Nedavno ubistvo na Pofalićima već je rasvijetljeno i akteri pohapšeni u rekordnom roku, osim jednog koji je izvan BiH. Jučerašnje ubistvo u ulici Ruđera Boškovića MUP Kantona Sarajevo također intenzivno istražuje i, koliko znam, već imaju ključna saznanja o ubistvu i vjerujem da će biti brzo rasvijetljeno. Dakle, sada se radi o zavidnoj efikasnosti u ovim slučajevima za razliku od naprimjer slučaja ubistva dvojice policajaca ili još starijeg nerasvijetljenog ubistva Dženana Memića – kazao je Suljević.

Kazao je da "trebamo imati povjerenja u profesionalnost i efikasnost sarajevske policije sa aktuelnim rukovodstvom".

- MUP KS dobro radi ali, dok se oni bave istragom, ne treba im otežavati posao politiziranjem efikasnosti njihovog rada i paušalnim ocjenama „sigurnosne situacije u gradu.“  To čini opozicija u KS, prvenstveno SDA,  samo da bi se isfabrikovali „argumenti“ da premijer Forto i Vlada KS trebaju dati ostavku".  O sigurnosti u gradu kompetentno trebaju i mogu govoriti odgovorni ljudi iz MUP-a KS oslanjajući se na stručne procjene i statistike, a ne politikanti iz opozicije – kazao je Suljević.

Ističe da je drugi faktor bitan za sigurnost u gradu nedovoljno efikasno Tužilaštvo i Sud KS.

- Ne može se kriviti MUP ako policija odradi svoj dio posla, ali pravosuđe zatim neprocesuira i ne zatvori kriminalce. Skupština KS je prošle godine oborila izvještaj Tužilaštva KS i tražila smjenu rukovodstva, ali se nažalost ništa nije desilo jer je to pitanje u nadležnosti VSTV-a. U pitanju sigurnosti, mislim daje to slaba karika, a ne MUP KS – zaključio je Suljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.