open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo o smjeni Vlade
Šef Kluba Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić istakao je da je i ranije upozoravao da se šestorka može raspasti zbog unutrašnjih previranja
17.12.2019. u 14:52
get url
text

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je danas nakon sjednice da se pred Skupštinom KS nalazi "adminstrativna borba" te da se Stranci demokratske akcije žuri da smijeni Vladu kako bi prikrili kriminal. 

- Njima se žuri, a nama ne, tako da ćemo poštovati sve administrativne procedure za smjenu Vlade koja podrazumijeva sjednicu koju treba zakazati Kolegiji, a u kojoj SDA još nema većinu, ali smjenu Vlade nećemo opstruirati - kazao je Konaković.

Istakao je da je očekivao pokretanje procedure za smjenu Vlade KS, ali da je najviše iznenađen reakcijom građana koji su ih podržavali.

- SBB i DF su dobili ministarstva na državnom nivou i zbog toga su izvršili pritisak na određene zastupnike da daju svoj potpis za smjenu Vlade KS - naglasio je Konaković.

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić ne odobrava nedolazak zastupnika SDA na sjednicu. Govoreći o smjeni aktuelne Vlade KS, Marić je kazao da će članovi tog kluba postupiti prema smjernicama koje dobiju iz Glavnog odbora te da niko neće istupiti iz te stranke. Istakao je da je i ranije upozoravao da se šestorka može raspasti zbog unutrašnjih previranja, te je ocijenio da ima mnogo prigovora na rad Vlade KS, ali i pohvala.

Šek Kluba Socijaldemokratske partije Igor Stojanović smatra da bilo kakva inicijativa za smjenu aktuelne Vlade KS nije razlog nedolaska na sjednicu te je Klub stranke SDA nazvao nedogovornom grupom ljudi.

Istakao je da trenutni politički sukob u KS nije sukob političkih stranaka, već sukob da li će se politika voditi na način da zastupnici nesmetano ne dođu na sjednicu ili će se politika voditi odgovorno.

Smatra da nova najavljena većina neće biti dobra za građane već da se radi o sujeti predsjednika te tri stranke.

Zamjenik predsjedavajućeg iz Naše stranke Vibor Handžić smatra da je nedolazak članova SDA na sjednicu neozbiljan čin, te da su oni to već najavili na prethodnoj sjednici.

Zastupnik Demokratske fronte Suad Milavica kazao je da su potpise za smjenu Vlade dali isključivo zbog drugih, viših ciljeva, ali i zbog činjenice da zastupnici i vlada nisu dobro sarađivali.

Također je naglasio da nisu bili zadovoljni brojem ministarstava, ali da ni sa SDA još nisu razgovarali o tome. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.