open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici pitaju: Šta je sa vakcinama za prosvjetne radnike, vozače...; Pindžo novi član Doma
U okviru zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnik Goran Akšamija (NIP) je zatražio od Federalnog ministarstva zdravstva da obrazloži plan vakcinacije protiv koronavirusa.
19.01.2021. u 12:05
get url
text

Upitao je šta je sa vakcinacijom onih koji ne spadaju u rizične grupe.

- Da li Ministarstvo zdravstva FBiH raspolaže s približno tačnim podacima o količini i vremenu dolaska vakcine za COVID-19 u narednom periodu, a ne samo o prim dozama. Da li postoji tačan plan sprovođenja imunizacije kod ciljnih grupa i da li će se pristupiti interventnoj komercijalnoj nabavci ovih vakcina za druge kategorije stanovništva u cilju izbjegavanja diskiriminacije koja će na ovaj način biti napravljena. Prioritetne skupine čine zdravstveni radnici i starije osobe, hronični bolesnici, a šta je sa prosvjetnim radnicima, zaposlenim u javnim preduzećima - upitao je Akšamija.

Zastupnik Nijaz Helez (SDP) je upitao da li će se vakcinisati protiv korone u prvom valu i zdravstveni radnici u privatnim zdravstvenim ustanovama.

- Obratile su mi se privatne zdavstvene ustanove iz Bugojna, općenito Srednjobosanskog kantona, pitajući da li su oni izostavljeni iz cijepljenja protiv COVID-19. Ako jesu, da se uvrste u rizične skupine - rekao je Helez.

Govorio je i zastupnik Dževad Adžem (DF).

- Težišne aktivnosti rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH usmjerene su na zaštitu zdravlja građana FBiH i održavanje ekonomskih aktivnosti. Moje pitanje je da li će Vlada FBiH u planu vakcinacije, periodu koji će uslijediti, u prioritetne grupe za vakcinisanje uvrstiti vozače firmi koje se bave transportom roba. Evidentno je da će doći do uvođenja mjera zabrane ulaska svim vozačima koji ne budu imali potvrdu o vakcinisanju jednom od vakcina protiv koronavirusa. Ukoliko se u kategoriju prioritetnog vakcinisanja ne uvrste uposlenici firmi koje pružaju usluge transporta, mogli bi doći u poziciju da u Bosnu i Hercegovinu, Federaciju, mogu da svoje proizvode uvoze sve strane firme a da naš izvoz bude onemogućen, što bi imalo ozbiljne posljedice za sve naše izvozno orijentisane firme - upozorio je Adžem.

Zastupnik Mirsad Čamdžić (Naša stranka) je ukazao na prijeku potrebu izdvajanja iz Budžeta FBiH za ovu godinu dva miliona KM za izgradnju novog objekta Doma zdravlja Bihać koji je dokrajčen nakon zemljotresa, a čiji je epicentar bio u Hrvatskoj. Upozorava, da je neophodno izdvojiti ovaj novac kako bi se izbjegla zdravstvena kriza.

Husein Rošić je također ukazao na stanje u Domu zdravlja Bihać.

- Vlada USK ništa nije učinila kada je riječ o zdravstvenom sektoru u Bihaću. Uposlenici rade u prizemlju. Ministrica zdravstva USK samo izvještava o broju zaraženih, a ne bavi se svojim primarnim poslom. Pitam, da li ti ministarstvo donijelo rješenje u smislu alternativnog smještaja za dijelove DZ Bihać. Prije svega mislim da COVID ambulantu. Doći će do još urušavanja jer su u susjedno Hrvatskoj i dalje evidentni potresi - upozorio je Rošić.

Na početku današnje sjednice verifikovan je zastupnički mandat Mirsadu Pindži (Narod i pravda).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.