open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici o epidemiološkoj situaciji: Treba se fokusirati na sankcionisanje, ljekari su na koljenima
Na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predstavnici Vlade su iznijeli podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva kazala da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća zbog visoke stope smrtnosti.
02.12.2020. u 18:07
get url
text

- Epidemiološka situacija je ozbiljna. Zabrinjava 25 novih smrtnih ishoda u protekla 24 sata. Najveći porast broja oboljelih posljednjih dana je u KS 1.728 novih slučajeva. Mi u FBiH imamo 24 bolnice, tri klinička centra, 7.315 bolničkih postelja, 523 u intenzivnoj njezi. Samo pet bolnica ima infektivne odjele. Još uvijek imamo nedovoljno epidemiologa, infektologa i anesteziologa. Od izuzetnog značaja je adekvatan rad primarne zdravstvene zaštite a koja upućuje pacijente na bolničko liječenje - informirala je zastupnike Bodnaruk.

U toku rasprave zastupnica Mara Đukić (DF), po profesiji ljekar je ukazala da je situacija sa koronavirusom teška i ozbiljna.

- Ne očekujmo da će na ovome stati. Mi od ukupnog broja testiranih imamo do 40 posto pozitivnih. Do ovog trenutka imamo više od 2.700 preminulih. Testiranjem je do sada potvrđen COVID-19 kod više od 90.000 građana. Koliko god da Vlada FBiH donese mjere, građanstvo se ne pridržava. Svaki dan smo svjedoci da je korona tu, da obolijevaju naši najbliži. Nemamo adekvatno sankcionisanje onih koji ne poštuju mjere. Nadležne službe nedovoljno reagiraju. Zdravstveni radnici su na koljenima - poručila je Đukić.

Zastupnik Dževad Adžem iz DF-a smatra da ljudski životi moraju biti ispred ekonomije.

- Koronavirus će ostaviti tektonske poremećaje na svjetsku ekonomiju, FBiH će teže dolaziti na stanje predkoronavirusa. Nameće se pitanje da li je moguće spašavati ljude od zaraze i ekonomiju? Ja sam od onih koji primarno vjeruju da je spasavanje čovjeka važnije od bilo čega drugog. Bosna i Hercegovina, kao niti jedna druga zemlja neće izaći iz recesije dok prije toga ne stabilizuje zarazu i broj oboljelih - rekao je Adžem.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.