open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici nakon burne rasprave nisu izglasali nepovjerenje Vladi FBiH
Na online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici su raspravljali i o prijedlogu za izglasavanja nepovjerenja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
28.07.2020. u 22:36
get url
text

Većina zastupnika smatra da sadašnja Vlada FBiH nema povjerenje građana ni javnosti, a da je afera sa respiratorima prelila čašu, ali nakon glasanja nije izglasano nepovjerenje Vladi FBiH.

- Ja sam jedan od potpisnika zahtjeva za smjenu ove Vlade FBiH. Vladajuća većina mora izabrati novu Vladu što prije. Ova Vlada FBiH ima više afera, nego Juventus titula. Krenimo od afere Pazarić, Aluminij, neodgovorne proslave u preduzeću Igman, afere "Respiratori". Danas se federalna ministrica finansija Jelka Milićević pravdala da Vlada ne može više učiniti u dijelu ekonomije, to je amaterski pristup. Ova Vlada više ne vjeruje sama sebi. Drago mi je da je premijer Fadil Novalić ozdravio, ali mi je žao što nije s nama na ovoj sjednici. Želim da što prije ozdravi ministar Salko Bukvarević - rekao je zastupnik Amer Obradović (Nezavisni blok).

Zastupnica Miomirka Mila Melank (Naša stranka) je kazala da je afera "Respiratori" kap koja je prevršila mjeru.

- Time su srušili autoritet kod upravljanja krizom usljed pandemije - rekla je Melank.

Aplaudiranje kriminalu

Zastupnik Mirsad Čamdžić (Naša stranka) je rekao da Vlada FBiH nema povjerenje građana i javnosti.

- Ova Vlada FBiH je u tehničkom mandatu, ona je praktično smijenjena. Možemo pozvati stranke koje su 2018. dobile na izborima da formiraju Vladu jer ovo nije vlada za koju su glasali građani na izborima. Mi smo podržali smjenu Vlade jer ne želimo da aplaudiramo kriminalu. Za ovu Vladu se vežu mnoge greške i niz pitanja gdje imamo ozbiljne optužbe, a premijer ostaje na poziciji i ne pada mu na pamet da odstupi. Građani ove zemlje zaslužuju novu vladu - rekla je zastupnica Sanela Prašović (SBB).

Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) je zatražila od zastupnika da simbolički izglasaju nepovjerenje Vladi FBiH u tehničkom mandatu.

- Imamo Vladu FBiH koja etnički raspodjeljuje novac. Federalni ministar prostornog uređenja (Josip Martić) dodjeljuje novac za utopljavanje objekata u općinama gdje HDZ ima načelnike. To je sramotno, a premijer Fadil Novalić to gleda. Premijer je ikebana, a glavna je ministrica finansija. Izglasajmo nepovjerenje Vladi Fadila Novalića - rekao je zastupnik Damir Mašić (SDP).

Adnan Efendić (SDA) je pozvao na formiranje nove vlade FBiH, koja će imati povjerenje Zastupničkog doma FBiH. Nedžad Šečić (Socijaldemokrate) je kazao kako sadašnja vlada nije kriva što nema nove vlade i da su ministri odavno spakovali kofere.

- Mi ni 21 mjesec nakon izbora nemamo Vladu FBiH. Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda FBiH, odbija sazvati sjednicu na kojoj će se birati predsjednik i potpredsjednici FBiH. To je ponižavanje građana koji su izašli na izbore - rekao je, između ostalog, zastupnik Irfan Čengić (SDP).

Husein Rošić (SDA) je kazao kako se ne može složiti s izjavama da je ovo Vlada FBiH s najviše afera.

- Šta je s predmetom motokultivatora? Nije korektno govoriti o činjenicama koje ne stoje. Vi Mašiću imate više mandata od mene pa znate i za rezultate Vlade FBiH iz vremena Nermina Nikšića. Niko se nije htio dotaći činjenice da imamo jedan nesrazmjer kod podjele nadležnosti, pa i kantona gdje je opozicija vlast. Niko ovdje ne spominje aspekt sigurnosti, a mi u USK dobro znamo šta to znači. Mnoge stvari koje su ovdje iznesene su mislim bespredmetne. Vlada FBiH ima podršku Kluba SDA sve do formiranja nove vlade - rekao je Rošić.

Lagumdžijine makaze

Nijaz Helez (SDP) je kazao kako nema potrebe govoriti o izglasavanju ovoj Vladi FBiH i da se trebaju ispoštovati rezultati izbora iz 2018. godine.

- Ona je izglasana 2014. godine, pa za mene nije ni legalna ni legitimna. Raspravljamo o tačkama dnevnog reda, a ne znamo ministre jer ne dolaze na sjednice Parlamenta FBiH. Premijer Fadil Novalić ih mora najterati da dolaze na sjednice - rekao je Helez.

Asim Kamber (SDA) je kazao kako je neozbiljno na osnovu "nekakvih predmeta gdje se negdje vode" govoriti o Vladi FBiH i na osnovu navoda pojedinih inostranih medija.

- Kada je riječ o putevima, u ovom mandatu je urađen značajniji broj puteva. Mislim na magistralne, ali mi se ne slikamo i ne nosimo makaze, kao što je radio Lagumdžija - rekao je Kamber.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.