open-navfaktor-logo
search
Parlament
Zastupnici kroz diskusije podržali prijedlog dopuna Zakona o sportu u BiH
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine razmatrao je danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić (NiP), s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.
23.02.2023. u 17:10
get url
text

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma nije utvrdila da je prijedlog ovog zakona usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te je Zastupničkom domu dostavila negativno mišljenje.

Zvizdić je, prilikom diskusije, kazao da negativno mišljenje nadležne komisije nije u suštini utemeljeno niti u Ustavu, niti u zakonima. Prema njegovim riječima, to je više odraz političkog stava, nego zakonodavnog okvira koji važi u BiH.

- Suština prijedloga zakona koji sam predloži može se u najkraćem definirati kao sistemsko i trajno rješenje dva goruća problema sa kojim se susreću sportski savezi i istaknuti i uspješni pojedinci u BiH - naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, prvi problem je nepostojanje odgovarajuće infrastrukture za razvoj vrhunskog sporta, "a svi znamo da je upravo u Zakonu o sportu BiH prepoznat sport kao djelatnost od javnog interesa".

Kaže da je najzorniji primjer za potrebu da se ojača i izgradi adekvatna sportska infrastruktura je primjer mlade plivačice Lane Pudar koja, nažalost, nema mogućnost da trenira u svom rodnom gradu Mostaru, jer nema olimpijski bazen.

- Predložio sam uspostavu fonda za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje sportskih objekata u BiH koji bi se finansirao i sa nivoa BiH - kazao je Zvizdić.

Kao drugo problem koji ovaj zakon sistemski rješava, naveo je pitanje finansiranja priprema i nastupa naših državnih selekcija ili pojedinaca na zvaničnim međunarodnim takmičenjima.

Zastupnik Vlatko Glavaš (DF) je kazao da će Klub Demokratske fronte podržati predloženi zakon.

- Žao mi je da je mišljenje Ustavnopravne komisije bilo negativno. Klub DF-a će biti protiv tog mišljenja - naveo je on te pozvao kolege zastupnike da glasaju za prijedlog koji je Zvizdić predložio.

Zastupnik Midhat Čaušević (SDA) je kazao da je ovo pitanje, pitanje općeg dobra za sve građane BiH.

Najavio je da će Klub zastupnika SDA dati pozitivno mišljenje i bit će za to da ovo zakonsko rješenje zaživi, te da će glasati protiv negativnog mišljenja komisije, "radi naših sportista, radi svih onih koji predstavljaju državu BiH na najreprezentativniji način, koji puno više daju državi BiH nego što država daje njima".

Zastupnik Nenad Grković (Za pravdu i red) je kazao da u suštini podržava ovaj prijedlog, "mada bi bilo dobro da se ista stvar uradi, naprimjer, za učenike srednjih škola koji učestvuju na olimpijadi iz matematike i fizike".

- Zbog čega bismo favorizovali samo sport i pomagali sportistima, kada iste probleme doživljavaju i naši učenici koji se plasiraju na olimpijadama iz matematike i fizike - naveo je Grković.

Zastupnik Nihad Omerović (NiP) je kazao da nisu česte prilike da se na ovako efikasan sistemski i zakonit način može graditi država BiH, bez ikakvog nacionalnog predznaka, da se može jačati jedna oblast života, a to je oblast sporta, a da se pri tome ne koristi bilo kakav oblik politizacije i politikantstva.

Čestitao je predlagaču ovog zakona što je na ovako pomenut način omogućio vrhunskim sportistima, našim reprezentacijama, našem sportu na državnom nivou, a posebno na međunarodnim takmičenjima, sistemski način organiziranja, sistemski način odlaska na takmičenja, sistemski način finansijske podrške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.