open-navfaktor-logo
search
Okončane konsultacije
Zastupnici koalicije "Zajedno za BiH" dolaze na sjednicu NSRS-a
Zastupnici koalicije "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" u Narodnoj skupštini RS-a donijeli su odluku da prisustvuju današnjoj posebnoj sjednici, na kojoj će, podsjećanja radi, biti razmatrana Informacija o "antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH".
17.02.2020. u 13:37
get url
text
Senad Bratić
Senad Bratić

Potvrdio je tu informaciju za Faktor zastupnik Senad Bratić, nakon što je Klub "Zajedno za BiH" održao konsultacije uoči današnje sjednice sazvane na prijedlog predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović.

- Narodna skupština RS-a izlazi iz svojih nadležnosti. Ovo je nastavak pravljenja političke krize u državi BiH. Mislim da su prošla vremena kada su se na ovaj način mogle raditi stvari – kazao je Bratić te dodao:

-Žao mi je što predlagač zakona nije poslušao naše sugestije i primjedbe nego je Ustavni sud BiH morao da ocijeni da zakon u jednom dijelu nije u skladu sa Ustavom. Titular i  vlasnik državne imovine na prostoru oba entiteta i Brčko distrikta je država BiH. Ustavni sud nikome nije ništa oduzeo niti nekome dao, nego je samo ocijenio povredu ustavnosti u dijelu zakona. Skupština RS nema nadležnost da se bavi ovom temom, ali mi želimo da u raspravi upozorimo i iznesemo svoje stavove – rekao je Bratić.

On je komentarao i današnji sastanak koji je predsjednk NSRS-a Nedeljko Čubrilović sazvao sa predsjednicima stranaka iz RS-a, te kazao da je greška što nisu pozvani i politički predstavnici Bošnjaka.

- O bilo kojoj političkoj temi možemo dati svoj doprinos jer su nas ipak birali ljudi sa ovih prostora – rekao je Bratić.

Podvukao je da, dok se okolnosti ne promijene, potreban je postojeći oblik Ustavnog suda BiH i strane sudije treba da ostanu.

- Sama današnja sjednica NSRS-a je dokaz da su nam potrebni stranci da nezavisno i objektivno donose ocjene onda kada domaća pamet nema osjećaja i smisla za ista – rekao je Bratić.

On nije želio da unaprijed govori o mogućim zaključcima koji bi se danas trebali donijeti, ali je ocijenio da su oni rezultat teme za koju NSRS nije nadležna.

-Ovo je ogroman pritisak na nezavisnost i objektivnost Ustavnog suda BiH koji je dejtonska institucija – rekao je Bratić.

U Informaciji koju je Cvijanović dostavila Narodnoj skupštini RS-a se navodi da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 posto.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH su za ovu ili narednu sedmicu najavili upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudija iz ove institucije.

Ukoliko probosanske stranke odbiju taj prijedlog, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je najavio usvajanje niza mjera u Narodnoj skupštini RS-a, koje bi, kako je kazao, podrazumijevale i organiziranje referenduma o otcjepljenju tog bh. entiteta.

Te prijetnje je zastupnik koalicije "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić u ranijem razgovoru za Faktor ocijenio kao neprihvatljive.

VEZANI TEKST - Edin Ramić: U RS-u imaju potrebu da se okupljaju na priči o ugroženosti, time skreću pažnju

Ustavni sud BiH je, podsjećanja radi, na apelaciju sedam delegata u Vijeću naroda RS-a donio odluku o neustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, kojim se nastojala državna imovina upisati kao imovina entiteta. Također su osporene i određene odredbe Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS-a.

Reagirajući na te odluke, političke opcije sa sjedištem u entitetu RS su na sastanku održanom u Banjoj Luci prošle sedmice donijeli odluku da blokiraju rad državnih institucija, sve dok se ne prihvati zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi značio odlazak stranih sudija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.