Potvrdio je tu informaciju za Faktor zastupnik Senad Bratić, nakon što je Klub "Zajedno za BiH" održao konsultacije uoči današnje sjednice sazvane na prijedlog predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović.

- Narodna skupština RS-a izlazi iz svojih nadležnosti. Ovo je nastavak pravljenja političke krize u državi BiH. Mislim da su prošla vremena kada su se na ovaj način mogle raditi stvari – kazao je Bratić te dodao:

-Žao mi je što predlagač zakona nije poslušao naše sugestije i primjedbe nego je Ustavni sud BiH morao da ocijeni da zakon u jednom dijelu nije u skladu sa Ustavom. Titular i  vlasnik državne imovine na prostoru oba entiteta i Brčko distrikta je država BiH. Ustavni sud nikome nije ništa oduzeo niti nekome dao, nego je samo ocijenio povredu ustavnosti u dijelu zakona. Skupština RS nema nadležnost da se bavi ovom temom, ali mi želimo da u raspravi upozorimo i iznesemo svoje stavove – rekao je Bratić.

On je komentarao i današnji sastanak koji je predsjednk NSRS-a Nedeljko Čubrilović sazvao sa predsjednicima stranaka iz RS-a, te kazao da je greška što nisu pozvani i politički predstavnici Bošnjaka.

- O bilo kojoj političkoj temi možemo dati svoj doprinos jer su nas ipak birali ljudi sa ovih prostora – rekao je Bratić.

Podvukao je da, dok se okolnosti ne promijene, potreban je postojeći oblik Ustavnog suda BiH i strane sudije treba da ostanu.

- Sama današnja sjednica NSRS-a je dokaz da su nam potrebni stranci da nezavisno i objektivno donose ocjene onda kada domaća pamet nema osjećaja i smisla za ista – rekao je Bratić.

On nije želio da unaprijed govori o mogućim zaključcima koji bi se danas trebali donijeti, ali je ocijenio da su oni rezultat teme za koju NSRS nije nadležna.

-Ovo je ogroman pritisak na nezavisnost i objektivnost Ustavnog suda BiH koji je dejtonska institucija – rekao je Bratić.

U Informaciji koju je Cvijanović dostavila Narodnoj skupštini RS-a se navodi da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 posto.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH su za ovu ili narednu sedmicu najavili upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudija iz ove institucije.

Ukoliko probosanske stranke odbiju taj prijedlog, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je najavio usvajanje niza mjera u Narodnoj skupštini RS-a, koje bi, kako je kazao, podrazumijevale i organiziranje referenduma o otcjepljenju tog bh. entiteta.

Te prijetnje je zastupnik koalicije "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić u ranijem razgovoru za Faktor ocijenio kao neprihvatljive.

VEZANI TEKST - Edin Ramić: U RS-u imaju potrebu da se okupljaju na priči o ugroženosti, time skreću pažnju

Ustavni sud BiH je, podsjećanja radi, na apelaciju sedam delegata u Vijeću naroda RS-a donio odluku o neustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, kojim se nastojala državna imovina upisati kao imovina entiteta. Također su osporene i određene odredbe Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS-a.

Reagirajući na te odluke, političke opcije sa sjedištem u entitetu RS su na sastanku održanom u Banjoj Luci prošle sedmice donijeli odluku da blokiraju rad državnih institucija, sve dok se ne prihvati zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi značio odlazak stranih sudija.