VEZANI TEKST - HDZ i SNSD protiv izmjena zakona koje su predložili koalicioni partneri iz "Trojke"

Da bi zakon, kojeg je predložio zastupnik SDP-a Saša Magazinović, stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta BiH od kojeg je zatraženo razmatranje po hitnom postupku.

Uz to je usvojen zaključak kojim je obavezana Uprava za indirektno oporezivanje da sačini interne procedure koje onemogućavaju bilo kakav vid zloupotrebe donirane hrane.

Zastupnici su danas usvojili i izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu BiH, kao i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja po kojim i vozila osoba sa stepenom invaliditeta 80 posto i više mogu biti posebno obilježena.

Zastupnici nisu usvojili negativna mišljenja nadležnih komisija koja su data na nekoliko važnih zakona. Time ta zakonska rješenja ostaju "u životu" jer se sada vraćaju komisijama da daju nova mišljenja. 

Radi se o zakonu o moru, zatim izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se onemogućava da zatvorska kazna bude zamijenjena za novčanu za one koji su za ratni zločin osuđeni na kaznu do godinu zatvora, te izmjenama Zakona o državljanstvu.