open-navfaktor-logo
search
Šta je sporno
Zastupnici iz RS-a glasali protiv ratifikacije sporazuma o sigurnosnoj saradnji s Turskom, je li u pitanju osveta
Bez ikakve rasprave i zvaničnog pojašnjenja, svi zastupnici stranaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasali su protiv ratifikacije Sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.
21.03.2023. u 13:34
get url
text
Zastupnički dom PSBiH

Prethodno je Komisija za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamenta BiH jednoglasno dala pozitivno mišljenje na ratifikaciju tog sporazuma. Na toj sjednici komisije, prema informacijama, nije bio jedino Obren Petrović (SNSD), dok su ostali članovi komisije iz RS-a bili.

Ono što je također bilo interesantno jeste da, za razliku od ranije prakse, jučer o međunarodnim sporazumima i ugovorima, a bilo ih je nekoliko, nije glasano u paketu već pojedinačno jer za glasanje u paketu, kako se moglo vidjeti, nije bio Nebojša Radmanović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma.

- To je stav kolegija iz ranije prakse da se glasa u paketu, nemamo sada zajednički stav kolegija. Ranije smo imali, sada to nemamo – čuo se Denis Zvizdić (NiP), predsjedavajući Zastupničkog doma.

Od zastupnika stranaka iz RS-a smo pokušali dobiti objašnjenje zašto je jučer bio sporan ovaj sporazum. Mladen Bosić (SDS), koji je kao član Komisije za vanjske poslove podržao sporazum, rekao je da ne bi davao komentar, dok nam se drugi zastupnici koje smo pokušali dobiti nisu javljali na telefon.

VEZANI TEKST - Formiranje komisija: Bošnjaci nisu podržali Cvitanovića zbog fotografije sa ratnim zločincem, HDZ odgovorio blokadom

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, kazao je da je, čim je čuo da nema saglasnosti kolegija da se glasa u paketu o sporazumima, odmah pomislio da će problematičan biti upravo sporazum o sigurnosnoj saradnji sa Turskom.

- Mislim da je to samo pokušaj osvete "Trojci", da je bilo samo pokazivanje mišića stranaka iz RS-a i HDZ-a jer se jučer desio problem kod konstituiranja zajedničkih komisija. Ovo je ružan i tužan pokušaj stranaka iz RS-a, ali to je problem onih koji sjede s druge strane partnera iz SNSD-a, a to je "Trojka". A što se tiče načina glasanja opozicije iz RS-a, u većini glasanja za ono šta ima predznak BiH opozicija podržava SNSD – dodao je Dunović.

No ostaje pitanje zašto su iz RS-a onda podržali ostale sporazume i ugovore, posebno onaj koji se tiče zajma za tramvajsku prugu u Sarajevu. Zbog toga neki u opozicionim parlamentarnim redovima razmišljaju čak i da je mogući razlog to što je u pitanju Turska, mada lider SNSD-a Milorad Dodik govori o Turskoj kao snažnoj i prijateljskoj zemlji, ili zastupnici jednostavno ne čitaju materijale.

Sporazum o sigurnosnoj saradnji sa Turskom potpisan je 20. septembra prošle godine. Prethodno je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kako je navedeno u materijalima, donijelo odluku o prihvatanju sporazuma, dok je prošli mjesec Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog odluke o ratifikaciji.

Radi se o saradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala, naročito protiv kriminala u vezi s terorizmom, organiziranim kriminalom, krijumčarenjem migranata, trgovinom ljudima, opojnim drogama, te u borbi protiv kibernetičkog kriminala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.