NSRS

Zastupnici danas raspravljaju o rezervnom sastavu policije u RS-u

Objavljeno: 13.06.2019. u 08:20

U formi nacrta zakon je usvojen 18. aprila, a ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je ranije rekao da su uvažene određene primjedbe zastupnika te da će u tom sastavu entitetske policije biti mladi kadrovi

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi danas da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bh. entitetu.

U formi nacrta zakon je usvojen 18. aprila, a ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je ranije rekao da su uvažene određene primjedbe zastupnika te da će u tom sastavu entitetske policije biti mladi kadrovi.

Bošnjački parlamentarci su upozoravali i da je sporno tzv. legendiranje. Predsjednik zastupničke koalicije "Zajedno za BiH" u parlamentu bh. entiteta RS Edin Ramić upozorio je ranije da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost "legendiranja", odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci.

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen, ukoliko ne budu uvažene njihove primjedbe.

Danas trećeg dana zasjedanja parlamentarci će nastaviti raspravu o Prijedlogu zakona o socijalnom stanovanju u RS-u, a na dnevnom redu su i izmjene i dopune zakona o javnom redu i miru te o oružju i municiji.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije