open-navfaktor-logo
search
Pojašnjeno
Zastupnica iz BiH je podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća Evrope
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope donijela je odluku o izbacivanju Rusije iz ove organizacije, a "za" je glasala i zastupnica iz Bosne i Hercegovine Edita Đapo s tim da je njen glas naknadno evidentiran zbog određene tehničke greške. Nijedan drugi član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentu Vijeća Evrope nije glasao.
16.03.2022. u 14:08
get url
text
Vijeće Evrope

Ovo nam je kazala Alma Čolo, predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Pojedini mediji su prenijeli ukrajinski Eurointegration da je šest od 46 država u Vijeću Evrope zapravo bilo suzdržano kod glasanja o izbacivanju Rusije, a među njima i Bosna i Hercegovina.

Čolo je kazala da je ona dva dana pratila sjednicu Vijeća Evrope, te da je jučer oko 16.30 sati javila da je mora napustiti, ali da podržava izvještaj za koji se tu večer glasalo. Također je, dodaje, obavijestila da će svoj govor dostaviti u pisanoj formi s obzirom na to da je bila 143. po redu za govor.

Čolo (SDA) je ispričala da se glasalo oko 20 sati, te da je Edita Đapo (SBB) glasala "za", ali se konektovala s pogrešnog maila. No, njen glas je ipak kasnije evidentiran. 

- Niko drugi nije glasao. Osim Edite Đapo i mene, u Delegaciji su i Borjana Krišto (HDZBiH), Snježana Novaković Bursać (SNSD) i Mladen Bosić (SDS). Ne znam da li su bili i konektovani - dodala je Čolo. 

Ona je istakla da će poslati poruku generalnoj sekretarki Vijeća Evrope Mariji Pejčinović Burić da vidi šta se može uraditi po pitanju evidentiranja Čolinog stava, odnosno podrške izvještaju. 

Čolo je pojasnila da glasanje u Vijeću Evrope nije glas države, već zastupnika koji ne moraju imati ujednačen stav. 

Ukrajinski Eurointegration, suzdržani kod glasanja o izbacivanju Rusije iz Vijeća Evrope bili su zastupnici iz BiH, Armenije, Azerbejdžana, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Rusija je istovremeno odlučila sama napustiti Vijeće Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.