open-navfaktor-logo
search
Rekordan broj
Zastrašujuća statistika u SAD-u: Više od 96.000 umrlih zbog predoziranja za godinu
Prijavljeni smrtni slučajevi od predoziranja drogama u Sjedinjenim Američkim Državama dosegli su novi maksimum.
14.10.2021. u 09:22
get url
text

Prema podacima koje je u srijedu objavio Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), za 12 mjeseci od predoziranja je umrlo više od 96.000 osoba, zaključno sa martom 2021. godine.

U tih 12 mjeseci, kada je pandemija COVID-19 zavladala u SAD-u, zabilježeno je 96.779 smrtnih slučajeva od predoziranja lijekovima, što je povećanje od 29,6 posto. 

CDC ističe da ovo zahtijeva "dugu istragu".

U samo tri američke države zabilježen je pad broja smrtnih slučajeva od predoziranja od marta 2020. do marta 2021. godine: New Hampshire, New Jersey i South Dakota, piše CNN.

Vermont je imao najveći porast smrtnosti od predoziranja, 85,1 posto.

U analizi CDC-a, prema klasi lijekova, opioidi su činili najveći broj smrtnih slučajeva od predoziranja, a slijede ih sintetički opioidi, osim metadona.

- Važno je zapamtiti da iza ovih poražavajućih brojeva stoje porodice, prijatelji i članovi zajednice koji žale zbog gubitka svojih najmilijih - rekla je Regina LaBelle, iz Ureda predsjednika Nacionalne politike kontrole droga.

U saopćenju za javnost zatraženo je, između ostalog, da Kongres podrži budžetski zahtjev predsjednika SAD-a Josepha Bidena za poboljšanje prevencije i liječenja zloupotrebe opojnih droga.

Prošle godine zabilježen je najveći jednogodišnji porast smrtnih slučajeva od predoziranja lijekovima ikada zabilježen u Sjedinjenim Državama, sa više od 93.000 smrtnih slučajeva u 2020. godini, rekli su iz CDC-a ranije ove godine.

U to vrijeme, dr. Nora Volkow, direktorica Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga, nazvala je podatke "zastrašujućim", rekavši da je pandemija "stvorila razornu koliziju zdravstvene krize u Americi".

- Ovo je bilo nevjerojatno neizvjesno i stresno vrijeme za mnoge ljude, a vidimo porast konzumacije droga, poteškoće u pristupu spasonosnim tretmanima i tragičan porast smrtnosti od predoziranja - kazala je Volkow.

Ažuriranje podataka objavljenih u srijedu pokriva jedan od najsmrtonosnijih perioda pandemije u Sjedinjenim Državama, gdje su slučajevi, hospitalizacije i smrtni slučajevi porasli od kraja prošle godine do prvih mjeseci 2021.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.