open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Zašto Vrelo Bosne izletnici i turisti posjećuju tokom cijele godine
Vrelo Bosne imalo je veoma dobru posjetu tokom ljeta, a i u predstojećem zimskom periodu očekuje se dolazak turista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i naše dijaspore, pa se na ovom sarajevskom izletištu završavaju radovi na uređenju Vrela Bosne, Stojčevca, Velike aleje i Rimskog mosta
19.11.2018. u 19:51
get url
text
Vrelo Bosne

Prirodno područje Vrelo Bosne u Kantonu Sarajevo prostire se na 603 hektara i obuhvata izvorište Vrela Bosne, Veliku aleju, Stojčevac i Rimski most.

Na ovom starom sarajevskom izletištu posjetilaca ima tokom cijele godine. Ovih dana na ovom lokalitetu vrijedno se radi i vrše se pripreme za veliki broj posjeta za Božić i Novu godinu.

Naš vodič porilikom posjete Vrelu Bosne bio je Salko Šarić, koji rukovodi i nadzire sve radove na ovom području. Zaktekli smo oko tridesetak radnika i veliki broj učenika srednje Drvno-šumarske škole, koji su uklanjali granje i lišće na Vrelu Bosne.

Na ulazu u Vrelo Bosne renovira se stari objekat u kojem će biti informativni i edukacioni centar za posjetioce. Šarić nam je rekao da će biti završen za 15 dana.

{$galerijaFotografija}

- Rekonstruisan je i javni toalet, koji ima 20 kabina i 10 pisoara. Napravljena je rampa za osobe sa invaliditetom, koja vodi u dva toaleta. Izvršene su popravke svih 15 mostova na Vrelu Bosne, a izgrađen je novi “Most mladenaca“, jer je stari potpuno dotrajao, a sigurno i zbog toga što je bio najprometniji. Oko vrela su napravljene i nove drvene ograde, posude za otpad, uređuje se igralište za djecu i pripremaju biljke za zimski period – priča Šarić.

Na Vrelu Bosne već odavno nije dozvoljeno roštiljanje. Posjetioci koji ovdje dolaze, vode više računa kod odlaganja otpada jer imaju dovoljno mjesta da odlože otpad.

- Često Vrelo Bosne organizovano posjećuju škole. Prilikom posjeta moraju se najaviti, a mi upozorimo direktore škola, a oni učenike, da kompletan otpad moraju pokupiti prilikom završetka posjete. Ukoliko to ne učine, očekuju ih novčane kazne, a naši redari obiđu prostor i snime u kakvom su stanju ostavili mjesto gdje su boravili. Do sada nismo imali problema i učenici poslije posjete ostavljaju čist prostor – pojašnjava Šarić.

Počev od hotela Casa Grande do "Vodovoda" asfaltirano je 500 metara Velike aleje, koja je duga 3.500 metara. Nastavak asfaltiranja će biti prilikom izrade nekog novog projekta.

Na Vrelu Bosne postoje i stećci i sada se oko njih uređuje prostor i priprema se ograđivanje. To će biti dodatna ponuda posjetiocima, ali i školama da nešto nauče o stećcima na ovom prostoru.

Ljetna sezona na Vrelu Bosne, po mišljenju Šarića bila je odlična bilo je mnogo izletnika i turista, a sada traju pripreme za zimske posjete.

-Za predstojeći praznike, Božić i Novu godinu, već od 15. decembra broj turista se povećava, a najviše ih dolazi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i naše dijaspore. Zbog toga smo počeli sa uljepšavanjem Vrela Bosne, uređenjem ukrasnog bilja, stabala. Kada padne snijeg imamo našu Zimsku službu koja održava kopletno područje. Čak i nekoliko fijakera radi zimi i turistima nudimo kompletan zimski ugođaj – veli naš sagovornik.

Oko Rimskog mosta, dodaje Šarić, najviše ima otpada i svakodnevno se to čisti. To se uglavnom dešava u ljetnom periodu, kada izletnici ne vode računa gdje će baciti smeće. Zbog toga zaposleni 24 sata rade na čišćenju kod Rimskog mosta, a često se znalo poslije vikenda prevozili smeća i četiri traktora dnevno.

{$galerijaFotografija}

- Svi radovi se finansiraju od novca koji plaćaju posjetioci za ulazak na Vrelo Bosne. Novac od ulaznica uplaćuje se u trezor Kantona Sarajevo i od tih sredstava se sufinasiraju svi projekti vezani za ovo izletište. Ove godine prebacili smo Općini Ilidža 150 hiljada maraka za asfaltiranje Velike aleje.

Lokalno stanovništvo, koje stanuje u vodozaštitnoj zoni općine Ilidža, ne plaća ulaz na Vrelo Bosne i djeca do šest godina. Đaci, studenti i penzioneri plaćaju ulaz po jednu, a ostali posjetioci dvije marke.

Javni toaleti i pristupne rampe za invalide koštali su 12.000 maraka. Na uređenje Informativnog centra potrošeno je oko 20.000 maraka. Popravke na mostovima koštale su oko osam hiljada maraka – rekao nam je Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja KS.

Osim roštiljanja na Vrelu Bosne zabranjena je vožnja biciklima. Za nepravilno parkiranje velike su kazne, koje određuje sud nakon što se prijavi vozač koji je napravio prekršaj. Za građane su kazne od 500 do 1.000 maraka, a za vozila u vlasništvu firme od 1.000 do 3.000 maraka.

Nema više ni preprodavaca u krugu oko Vrela Bosne od kada je 2006. godine reagirala Vlada KS i onemogućila im da tu rade i parkiraju svoja vozila. Postoji manji parking ispred ulaza u Vrelo Bosne, kojim upravljaju ratni vojni invalidi i sat parkiranja košta dvije, a cijeli dan pet maraka.

Na Vrelu Bosne radi samo jedan restoran. Bio je nekada još jedan, ali on je u ratu skoro srušen i sada se uklanjaju njegovi ostaci, a na tom mjestu neće se graditi novi.

{$galerijaFotografija}

Vrelo Bosne - reportaža 3 - 19.11.2018.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.