open-navfaktor-logo
search
Kriv, navodno, sistem
Zašto UniCredit obračunava kamatu za kredite za vrijeme moratorija i zašto će rate biti uvećane?
Pojedini građani, kojima je banka odobrila moratorij na otplatu kredita, požalili su se na to kako će im rata kredita, kada ga nastave otplaćivati, biti uvećana za određeni iznos, a da rok otplate neće biti produžen.
29.04.2020. u 11:37
get url
text
get url
text

Ovo se uglavnom odnosi na klijente UniCredit banke, a kako građani tvrde, to im je saopćeno u odgovoru banke na njihov zahtjev za odgodu plaćanja kredita.

Tim povodom tražili smo objašnjenje od UniCredit banke.

Ova banka, kako su nam odgovorili, svojim je klijentima "putem dostupnih kanala komunikacije, prezentirala odgovarajuće opcije u cilju analize od strane klijenata i podnošenja pisanog zahtjeva banci za odobrenje jedne ili više privremenih mjera za klijente".

- Za vrijeme trajanja moratorija, redovna kamata se obračunava na iznos glavnice koja je u mirovanju. Obračunata kamata iz perioda moratorija se naplaćuje, te se preostale rate kredita uvećavaju za iznos te kamate iz perioda moratorija. Za vrijeme moratorija nema obračuna zatezne kamate – istakli su iz UniCredita.

Prema riječima Jasmina Mahmuzića, direktora Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, zbog ovog problema žalili su se isključivo klijenti UniCredit banke.

- Mi smo njima dali nalog za ovaj period dok traje moratorij da uvećaju rok otplate kredita. To nije problem za nenamjenske kredite, ali iz UniCredit banke su nam rekli da ne mogu produžavati rok otplate kredita jer imaju problema u svom sistemu. Mi još provjeravamo šta je u pitanju i u kontaktu smo s njima. Oni su rekli da imaju problem da prebace rate koje dospiju na kraj kredita. Druge banke nemaju taj problem, a oni imaju problem zbog Core sistema koji su dobili od "majke" banke u Milanu. To je tehnički problem i pokušavamo da ga riješimo - kazao je Mahmuzić.

Istakao je da nijedna banka nije bila spremna na ovakvu situaciju. 

- Ovo sad što radimo sve je ad hoc. Svi oni imaju operativne sisteme koji su bili predviđeni isključivo za davanje kredita i svih onih proizvoda koje banke daju, a sad odjednom svi su se morali prebaciti da rade moratorije umjesto kredita. Ima tu malo problema, primamo svakodnevno žalbe klijenata i reagujemo po tim žalbama. Njih nema puno. Imamo tim koji radi samo po tim žalbama. Mi smo bankama jasno iskazali da je prioritet da se svima onima koji su tražili odobri neka vrsta olakšice jer ljudi uglavnom traže moratorij, a uglavnom se žale da ga nisu dobili iako smatraju da su trebali - dodao je. 

VEZANI TEKST - Mikrokreditne organizacije dižu kamate: Mahmuzić kaže da je to zabranjeno, ako se praksa nastavi, slijede kazne

Kako su nam kazali iz Unicredit banke, privremene mjere koje su uvedene za klijente su moratorij na kredite u otplati u trajanju od tri mjeseca uz obračun kamate tokom moratorija i prolongiranje roka otplate kredita za period moratorija, potom moratorij na kredite po karticama u trajanju od tri mjeseca uz prolongiranje roka otplate za period moratorija, a čime se odgađa terećenje tekućeg računa za tri mjeseca po osnovu rata kredita po karticama.

- Kod odobrenih moratorija na revolving kreditne kartice, kamata se obračunava i naplaćuje po redovnoj kamatnoj stopi za vrijeme trajanja moratorija – kazali su.

Treća privremena mjera je moratorij na leasing u otplati u trajanju od tri mjeseca uz obračun kamate u toku moratorija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.