open-navfaktor-logo
search
Žalbe obveznika
Zašto u Ministarstvu finansija FBiH imaju 4.400 neriješenih predmeta?
Dug koji je napravilo ranije rukovodstvo Zavoda Pazarić prema državi iznosi oko 590.000 KM. S obzirom na to da "Pazarić" nema načina da izmiri taj dug, mi smo se žalili Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, tako da naš predmet faktički ide prema Ministarstvu finansija FBiH, govori Redžep Salić
18.12.2019. u 07:40
get url
text
Poreski obveznici, ilustracija

Kontrole finansijskog poslovanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić pokazale su da ova ustanova socijalne zaštite zbog malverzacija ranijeg rukovodstva, duguje državi blizu 600.000 KM poreza. Međutim, kada je sadašnji menadžment Zavoda zatražio pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u saniranju duga, federalna ministrica finansija Jelka Milićević je u obraćanju javnosti objasnila da se Zavod Pazarić ne može tretirati odvojeno od 4.400 poreznih obveznika koji su se žalili Ministarstvu.

Žalbe na rješenja o prinudnoj naplati 

- Dug koji je napravilo ranije rukovodstvo Zavoda prema državi iznosi oko 590.000 KM. I sada mora da se plaća porez na lopovluk ranijeg menadžmenta. S obzirom na to da "Pazarić" nema načina da izmiri taj dug, mi smo se žalili Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, tako da naš predmet faktički ide prema Ministarstvu finansija FBiH. Žalba odlaže izvršenje u postupku, a u ovom trenutku to znači da odlaže blokiranje računa Zavoda. Ostaje da se vidi koliko će trajati ovaj postupak - rekao nam je Redžep Salić, kojeg je Vlada FBiH razriješila dužnosti direktora Zavoda Pazarić.

U Federalnom ministarstvu finansija smo zatražili da nam pojasne otkud 4.400 neriješenih predmeta, odnosno, žalbi poreznih obveznika, zašto su se žalili i koliko iznose neka od dugovanja prema državi?

- Odsjek za drugostepeni porezno-upravni postupak Ministarstva nadležan je za rješavanje po žalbama pravnih i fizičkih lica na prvostepene akte Porezne uprave na teritoriji Federacije BiH. Osnovna djelatnost Odsjeka je rješavanje po žalbama na rješenja kojim su utvrđeni razni porezi, na rješenja o prinudnoj naplati utvrđenih poreza, na rješenja po izvršenom inspekcijskom nadzoru, na rješenja o obračunu kamata. Zatim, na akte o odbitku i povratu više uplaćenih poreza...- navode nam iz Ministarstva.

Dodaju kako je evidentno da već dugi niz godina Odsjek radi u otežanim okolnostima, s obzirom na veliki broj predmeta koji se svakodnevno dostavljaju na rješavanje, a istovremeno se raspolaže sa manjim brojem izvršilaca u žalbenim postupcima od nužno potrebnog za efikasno i blagovremeno rješavanje predmeta. Na manji broj izvršilaca navode da utječe moratorij na zapošljavanje novih kadrova, odlazak izvjesnog broja zaposlenika u penziju, trudničkog odsustva, bolovanja.

- Zbog svega postoji zaostatak u rješavanju kako novozaprimljenih, tako i žalbi iz prethodnih godina. Federalno ministarstvo finansija čini sve da se rokovi za rješavanje predmeta po žalbama što više smanje i dovedu u zakonske okvire. Konstantno kašnjenje u postupanju po predmetima posljedica je obaveze Odsjeka da se rješavaju hronološki stariji predmeti, koji datiraju iz prethodnih godina. Naprimjer, trenutno su u fokusu rada predmeti koji su zaprimljeni u 2016. godini. Također, nerijetko su u pitanju predmeti većeg stepena složenosti i odgovornosti, jer se radi o višemilionskim obavezama - kažu u Ministarstvu.

Prioritet predmeti u slučaju likvidacije

Dodaju kako je od prioritetnog značaja za odlučivanje o žalbama one na koje su izjavljene urgencije od upravnih inspektora, ombudsmana ili opravdanih urgencija poreznih obveznika, u slučaju likvidacije ili stečaja privrednog subjekta. Ili u slučaju kada žalba odlaže izvršenje žalbenog rješenja, te predmeti koji su vraćeni na ponovno odlučivanje ovom organu, po osnovi presuda kantonalnih sudova.

- Na kraju ističemo da se permanentno radi na stvaranju uvjeta za osposobljavanje i dodatno zapošljavanje kadrova (u skladu sa mogućnostima), kako bi se u što kraćem vremenskom periodu dovelo do smanjenja broja neriješenih žalbi i ostvarila dinamika rješavanja u zakonom propisanim rokovima - rečeno nam je.

Međutim, nije nam odgovoreno ko su najveći dužnici prema državi među podnosiocima žalbi, da li se radi samo o federalnim ustanovama ili ima i privatnih kompanija, među kojima navodno i pravnih subjekata, priređuvača igara na sreću, ali i kompanija bliskih vladajućim strankama. Zatim, u Ministarstvu nisu bili raspoloženi dati odgovor koji je najveći iznos koji duguju Federaciji BiH... 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.