open-navfaktor-logo
search
Opstrukcija ili nemar
Zašto Tužilaštvo BiH za šest godina nije saslušalo Dodika u vezi kupovine vile u Beogradu?
- S obzirom da je predmet u radu, ne možemo davati više informacija ili detalja, zbog zaštite istrage na kojoj radimo - navodi se u šturom odgovoru iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine na upit Faktora o slučaju Pavlović banka koja se tiče vile koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kupio u beogradskom elitnom naselju Dedinje još 2007. godine, navodno za 750.000 eura. 
17.03.2022. u 20:56
get url
text

VEZANI TEKST - U Americi poginuo Dodikov bankar Slobodan Pavlović

Navodno je Tužilaštvo BiH nakon nekoliko godina čekanja nedavno konačno dobilo dokumentaciju iz Srbije koja se tiče kupovine beogradske vile. Nisu nam htjeli to komentarisati, kao ni odgovoriti koliko je puta Dodik odbijao da se odazove na poziv Tužilaštva BiH na saslušanje te da li mu je ponovo upućen poziv.

Inače, istraga na koju se pozivaju u Tužilaštvu BiH i zbog koje ne mogu davati bilo kakve informacije ili detalje traje još od februara 2016. godine i to nakon što je Srpska demokratska stranka krajem 2015. podnijela krivičnu prijavu protiv organizovane grupe za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, davanja i primanja mita, te udruživanja radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala.

Naime, 11.februara 2016. Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke, uhapšen je zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Pavlovića, koji je poginuo krajem prošle godine u saobraćajnoj nesreći u Sjedinjenim Američkim Državama, te sada već daleke 2016. godine zajedno sa Petrom Lazićem, Ljiljanom Garić i Blagom Blagojeviće, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da su počinili krivična djela pranje novca, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje i uništavanje službene dokumentacije u slučaju kredita predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Dodika.

VEZANI TEKST - Firma "nezaposlenog sina" Milorada Dodika zaradila pola miliona KM

Upravo se Dodik nekoliko dana po hapšenju Pavlovića, kojeg je svojevremeno hvalio  i presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, oglasio tvrdnjom da je sve po zakonu.

- U svojoj ličnoj arhivi našao sam ugovor od 14. maja 2007. godine potpisan između mene i Pavlović banke koji je ovjeren na propisan način. Izložen sam neprofesionalnom, bahatom, politički motivisanim aktivnosima Suda i Tužilaštva BiH, što se može vidjeti jer je navedeno da su privedeni upravo zbog tog kredita – kazao je 16. februara 2016. Dodik.

Tada je i pojasnio "da je podigao kredit sa grejs periodom od 24 mjeseca, da je kamatna stopa zaračunata za cijeli period otplate i da na godišnjem nivou iznosi 50.000 KM. Za navedeni kredit kupio je nekretninu u Beogradu koju iznajmljuje za 4.700 eura, gotovo sav taj iznos ide na otplatu kredita. Istakao je da je odmah nakon što je podigao kredit 2007. obavjestio javnost o tome i da je vilu upisao u svoj imovinski karton iako to nije obavezan zbog hipoteke".

I tako glavni lik priče ili potencijalne afere šest godina nije dao izjavu Tužilaštvu BiH koje je više od 2.000 dana u fazi istrage?! U međuvremenu Pavlović banka je stavljena na licitaciju, a za opstrukciju istrage protiv Dodika i ostalih sumnjičili su pojedini tužioci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.