open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Zašto su ponovo gužve pred općinskim biroima za zapošljavanje
Od 15. maja Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo ponovo radi od 8 do 13 sati i sada se stvaraju neopisive gužve pred općinskim biroima za zapošljavanje.
18.05.2020. u 16:28
get url
text
Biro za zapošljavanje na Dobrinji

Razlog je zahtjev Službe za zapošljavanje KS da svi koji su ostali bez posla u martu i kasnije, a dokumentaciju su podnijeli elektronskim putem da sada moraju predati na biro originalne dokumente. Uz njih se moraju na vrijeme javiti na hiljade onih koji su na evidenciji biroa za zapošljavenje.

Nermin Pećanac, direktor JU Služba za zapošljavanje KS, kaže da razumije nestrpljenje ljudi koji žele da što prije ostvare svoja prava, ali za prijavu imaju najmanje mjesec.

- Svi koji su dobili otkaze i imaju pravo na novčanu naknadu, a prijave su poslali Službi za zapošljavanje elektronskim putem, sada trebaju lično doći u općinske biroe kojima pripadaju i predati originalnu dokumentaciju o otkazu ili ovjerene kopije. Rok je 30 dana. Svi oni koji su na birou i imaju zdravstvenu zaštitu koju plaća Služba za zapošljavanje imaju rok od 45 dana da se prijave na biro – pojasnio je Pećanac.

Direktor Službe za zapošljavanje poručuje da niko neće biti skinut sa evidencije nezaposlenih ukoliko zakasne petnaestak dana sa prijavama.

U međuvremenu izdaju se rješena radnicima koji su dobili otkaze, a imaju pravo na novčanu naknadu.

- Danas nam se javilo 144 radnika koji su dobili otkaze u martu da se odjave sa biroa jer su pronašli novi posao ili su se vratili na bivše radno mjesto. Do sada smo izdali više od tri hiljade rješenja za novčanu naknadu. Za sedam dana obradimo oko 700 prijava za novčanu naknadu. Služba za zapošljavanje će isplate novčanih naknada za nezaposlene, koji imaju na to pravo, vršiti više puta u toku mjeseca (za taj mjesec), a ne kao što je to bila ustaljena praksa dosad samo jednom mjesečno. Služba je već uplatila 253.073,80 KM za 634 korisnika novčane naknade, koji su u međuvremenu ostvarili to pravo – potvrdio je Pećanac.

Tokom aprila na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo prijavljeno je 3.048 osoba, a ukupan broj nezaposlenih u KS do 8. maja bio je 63.626, od čega su 5.482 radnika dobila otkaze od proglašenja stanja prirodne nesreće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.