open-navfaktor-logo
search
Političke kombinatorike
Zašto su Konaković i Nikšić iznenada išli "ruku ljubiti" Radončiću?
Samo dva dana nakon što je lider SBB-a Fahrudin Radončić gostujući na N1 televiziji poručio kako su on i predsjednik SDA Bakir Izetbegović rivali, ali da Izetbegović nije izdajnik, predsjednici Naroda i pravde i SDP-a BiH Elmedin Konaković i Nermin Nikšić otrčali su Radončiću "da mu poljube ruku". 
20.05.2022. u 15:46
get url
text

VEZANI TEKST - Tako je Radončić pričao o Bećiroviću: To što on govori je lijepa umjetnička priča...

 

Predsjednik SBB-a izjavu o Izetbegoviću i pojašnjenje u vezi s revizijom presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije dao je 16. maja, a već 18. u Avazovom tornju osvanuli su Konaković i Nikšić. 

- Gospodin Izetbegović je zbog problema koji su nastali i Vijećnice se javno izvinio meni i gospodinu Nikšiću. I ja mislim da sad obnova te priče, a bez novih dokaza i činjenica, teško nekoga mogu svrstati u kategoriju izdajnika. On je možda napravio grešku i jeste, ali drugo je veleizdaja, to su teške riječi - kazao je Radončić.

Uz to najavio je i da će SBB imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Onaj koji "lideriše procesima" u KS i predsjednik SDP-a, nakon što su i pored silne podrške stranih faktora, pomno isplanirali da spinom o reviziji i Izetbegoviću izdajniku, pridobiju javnost i priskrbe goleme političke poene, shvatili su da nemaju baš toliku podršku, te da ipak moraju pognuti glavu pred Radončićem, iako im to uopće nije bilo u planu. 

Podsjetimo, protiv sebe su odabirom Nevenke Tromp-Vrkić za počasnu građanku KS već okrenuli i udruženja žrtava i generala Armije RBiH i boračka udruženja.

VEZANI TEKST - Pecikoza ljut: Bećirović je loš kandidat koji je 25 godina na budžetu, ne može SBB podržati igrača iz treće lige

 

Isti dan kada su Konaković i Nikšić došli kod Radončića, kako bi izlobirali podršku za SDP-ovog Denisa Bećirovića, a pitanje je šta je za pregovaračkim stolom nuđeno, a šta prihvaćeno, "slučajno" se na društvenim mrežama po pitanju kandidata oglasio kantonalni zastupnik SBB-a Fahrudin Pecikoza, a što je Avaz brzinom svjetlosti prenio.

Pecikoza je iskazao ljutnju zbog opcije da SBB podrži kandidata "Trojke" uz poruku:

- Čovjek je loš i konfliktan kandidat, koji je 25 godina na budžetu. Mi u SBB-u imamo jednog mega uspješnog gospodina Fahrudina Radončića, ili ako on neće, imamo i mlađe političare – poručio je Pecikoza, dodajući da SBB određuje glavne tokove velikih izbora, a da su NiP ili Naša stranka 2018. godine pokazali samo kantonalni kapacitet u Kantonu Sarajevo.

- Jedino SDP i SBB imaju zastupnike u svim kantonima Federacije BiH. SBB ovim pravi previše ustupaka "Trojki", koja je "pobila" naše kadrove u Kantonu Sarajevo. Uostalom kako Maradona može podržati igrača iz treće lige? – zapitao se Pecikoza.

Konaković i Nikšić, uz svoje strane mentore, procijenili su nakon što je predsjednik SBB-a rekao da Izetbegović nije izdajnik, da moraju pod svaku cijenu, osigurati da ih Radončić i Avaz ne napadaju u narednim mjesecima. 

No, zaboravili su na "sitan detalj koji mnogo znači". SBB samostalno nastupa na izborima i nije dio "Trojke", odnosno politike koja je predala Mostar, Srebrenicu, uvrijedila žrtve. Osim deklarativne, bolje rečeno, kurtoazne podrške, Radončić nije pozvao svoje glasače da glasaju za Denisa Bećirevića. Uz to, da je smatrao kako je sastanak sa Konakovićem i Nikšićem za njega politički profitabilan, odmah bi informacija uz fotke i izjave bila objavljena u Avazu, oglasio bi se saopćenjem iz SBB-a, a ne bi portal vijesti.ba objavio tek "golu informaciju", koju je potom usputno prenio Avaz. 

Njegova je stranka bila dio "Šestorke" koja je nakon Općih izbora 2018. činila vlast u KS. Potom je SBB napustio "Šestorku" zbog "neslaganja o određenim pitanjima poput transfera neprofitnim organizacijama s ekonomskog koda predsjedavajućeg Skupštine KS".

Nakon tog poteza, Radončić se odlučio za koaliciju sa DF-om i SDA, te su smijenili Vladu predvođenu Edinom Fortom, a imenovali svoju na čijem je čelu bio Mario Nenadić. Godinu poslije, SBB-ov premijer Nenadić podnio je ostavku, čime je pala i kompletna Vlada, te je "Trojka" ponovo izabrala svoju i Fortu za premijera, a SBB je otišao u opoziciju. 

VEZANI TEKST - Radončić: SBB će podržati kandidata "Trojke" za člana Predsjedništva BiH

 

Pecikozina poruka, kao i činjenica da je Radončić prvi put javno rekao kako se glasalo za podršku Bećiroviću na Predsjedništvu SBB-a (14 za, četiri protiv, dva suzdržana), čime je želio poslati poruku da bi unutar SBB-a možda mogla izbiti i pobuna, ostavila je kao i do sada otvorena brojna pitanja. SBB nije dio političkog projekta "Trojke" pred Opće izbore u BiH, tako da su u opciji kao i uvijek do sada i neke druge prešutne političke predizborne koalicije.

Daleko je 2. oktobar, a "Trojka" je već pala na priči o reviziji i "Izetbegoviću izdajniku", za šta su mislili da im je glavni adut u predizbornoj kampanji.

Naprotiv, time su okrenuli javnost protiv sebe jeftinim i nimalo patriotskim poigravanjem sa žrtvama, nešto slično kao kada je bivši šef SDP-a Zlatko Lagumdžija uporedio borce Armije RBiH sa četnicima.

Čak je i Nobelov komitet za dodjelu nagrade odgovorio udruženjima žrtava u BiH koja su se pobunila u povodu dodjele priznanja negatoru genocida Peteru Handkeu napisavši da imaju drugačiji pristup od žrtava. Ponizili žrtve jesu, ali su odgovorili. 

S druge strane, "Trojki" je preče i važnije da traže podršku Radončića za kandidata za člana Predsjedništva BiH i politiku koju vode, i zamole da ih ne napada preko Avaza, nego da odgovore brojnim udruženjima žrtva zašto su dali priznanje Nevenki Tromp-Vrkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.