open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Zašto se počelo naplaćivati dosad besplatno korištenje javnog WC-a na Baščaršiji
Korištenje javnog WC-a na Baščaršiji u Sarajevu preko puta Gazi Husrev-begove džamije već izvjesno vrijeme se naplaćuje jednu KM što je zbunilo i iznenadilo stanovnike Sarajeva, jer se korištenje ovog WC-a godinama nije naplaćivalo.
13.06.2021. u 20:07
get url
text
WC Baščaršija
WC Baščaršija

Pojedini građani obratili su se našoj redakciji smatrajući kako takav potez onih koji upravljaju ovom imovinom nije uredu.

Ne možete ući jer su postavili rampu

- U Sarajevu sam nešto više od 50 godina i, koliko znam, nikada se korištenje javnog WC-a kod Begove džamije nije naplaćivalo. On je namijenjen prvenstveno onima koji dođu u naš grad i nemaju gdje otići u WC. Sad ne možete ući jer su postavili rampu - govori nam razočarano stanovnik Sarajeva Mušan Č.

Pojašnjenje smo potražili u Gazi Husrev-begovom vakufu.

- U prvoj Gazi Husrev-begovoj vakufnami iz 1531. godine za džamiju, hanikah i imaret sa musafirhanom, WC se spominje jedino u dijelu teksta koji se odnosi na plaće uposlenika Gazi Husrev-begovog vakufa, a gdje je navedeno da je plaća "čistitelja zahoda dnevno 1 dram". Dakle, u vakufnami nema nikakvih informacija vezanih za rad WC-a osim plaće čistitelja, jer je zajedno sa vodovodom ovaj WC izgrađen do 1529. godine kao neophodan objekat za upotrebu svih uposlenika Gazi Husrev-begovog vakufa, te korisnika imareta i musafirhane - navodi nam Mustafa Vatrenjak, metevelija Gazi Husrev-begovog vakufa.

Dodaje kako je nakon Drugog svjetskog rata, tačnije 1958. godine, izvršena nacionalizacija imovine Gazi Husrev-begovog vakufa, pa i ovoga WC-a. Upravu nad WC-om je preuzela Općina Centar, a nakon toga Općina Stari Grad kada je uspostavljena naplata korištenja WC-a.

Odluku donijela Uprava Vakufa 

- Općina Stari Grad je 2001. godine predala WC na korištenje Gazi Husrev-begovom vakufu kao izvornom vlasniku nacionalizovane imovine. Uprava Gazi Husrev-begovog vakufa je preuzela objekat zajedno sa dva uposlenika pod utiskom da će se uskoro izvršiti i denacionalizacija oduzete imovine te će Gazi Husrev-begov vakuf biti u situaciji da može finansirati uposlene u WC-u (u ljetnom periodu tri uposlenika) kao i ostale troškove režija i nabavku sredstava za održavanje higijene. Dakle, ulaz u WC je do skora bio besplatan, dakle, punih 20 godina čekajući denacionalizaciju - objašnjava Vatrenjak i dodaje:

- Gazi Husrev-begov vakuf je nedavno izvršio temeljitu restauraciju objekta tako da ispunjava propisane standarde kako bi se mogao koristiti u komercijalne svrhe. Zbog svega navedenog Gazi Husrev-begov vakuf sada treba da koristi WC uz naplatu ulaza i tu je odluku donijela Uprava Gazi Husrev-begovog vakufa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.