open-navfaktor-logo
search
Posljedice korone
Zašto se mnogi uvoznici koji su ranije trgovali s Evropom okreću Turskoj
Nakon pandemije koronavirusa, trgovinski odnosi između Turske i Izraela poboljšat će se, što će dovesti i do porasta trgovinske razmjene između dviju zemalja, izjavio je u petak Ibrahim Sinan Ak, čelnik Tursko-izraelskog poslovnog vijeća.
29.05.2020. u 16:52
get url
text
Turska izvoz

- Izraelski proizvođači i uvoznici morali su potražiti alternativu zbog krize COVID-19 s Kinom - kazao je Ak, dodajući kako su se mnoge izraelske kompanije okrenule Turskoj zbog geografske blizine i razumnih cijena u odnosu na kvalitet proizvoda.

Istakao je da je izvoz Izraela u Tursku smanjen za 24 posto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodnu godinu, dok im je uvoz porastao za tri posto.

Naglasio je da je u ovom periodu izvoz duhanskih proizvoda i pića iz Turske u Izrael povećan za 31 posto, a izvoz cementa, azbesta, gipsa, keramičkih i staklenih proizvoda za 22 posto.

Podsjetio je da medicinska oprema i prehrambeni proizvodi nisu mogli biti transportovati u Izrael iz bilo koje druge zemlje osim Turske.

- Stoga je ova roba dopremana u tu zemlju uz pomoć i odobrenje Turske - rekao je Ak.

Dodao je da je geografska blizina dviju zemalja pomogla u dopremanju najurgentnijih proizvoda koje je bilo potrebno uskladištiti u kratkom periodu.

- Građevinski sektor u Izraelu nikada nije prestajao s radom ni tokom pandemije, što je dovelo do porasta uvoza materijala potrebnog za izgradnju - kazao je Ak.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.