open-navfaktor-logo
search
Ubistvo u Prijedoru
Zašto se Dodik petlja u istragu i zašto MUP RS-a nije zaštitio Bašića ako je imao dojavu od OSA-e?
Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) je još ranije dostavila saznanja MUP-u Republike Srpske vezano za ugroženost policijskog službenika Radenka Bašića, objavio je BNTV. 
27.03.2022. u 15:57
get url
text
Radenko Bašić

Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, je ubijen 21. marta oko 6.50 sati u naselju Pećani u Prijedoru gdje je živio, kada je pješke krenuo na posao. Počinilac mu je iz neposredne blizine ispalio jedan hitac u potiljak.

VEZANI TEKST - Privedeno 20 osoba zbog ubistva Bašića: Miljatović osumnjičen da je izvršilac, a Railić da je organizator

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u okviru istrage započete 21. marta ove godine na rasvjetljavanju krivičnog djela jučer i danas uhapsila i izvršila kriminalističku obradu nad 20 osoba, a hapšenja i ispitivanja bilo je i proteklih dana. 

Bilo je proteklih dana, u najmanju ruku čudnih što zvaničnih, što nezvaničnih informacija u medijima, pa i indikativnih saopćenje kao što je ono iz Tužilaštva RS-a. 

Već osuđivan za ubistvo

Kao direktni izvršilac osumnjičen je Banjalučanin Aleksandar Miljatović, dok je kao organizator ovog djela osumnjičen Dalibor Railić kojem je Sud BiH odredio pritvor.

Nezvanično, Miljatović je priznao djelo. Radi se o ranije osuđivanoj osobi, također za ubistvo.

Na samom početku istrage iz entitetskog MUP-a je poručeno kako će "prevrnuti svaki kamen u potrazi za ubicom". Dva dana nakon ubistva Bašića MUP RS-a objavio je "crtež", odnosno "fotorobot" osobe za koju se navodi da bi mogla biti izvršilac ubistva. "Fotorobot", ispostavilo se, bio je crtež čini se rađen na osnovu fotografije javnosti već pozbnate osobe. Mediji, prvo u RS-u, a potom i pojedini u Sarajevu, objavljivali su "ekskluzivne" informacije da se radi o Adelu Kabašu (30) iz Sarajeva. Pozivali su se na nezvanične izjave iz MUP-a RS-a, tako da nije bilo jasno zbog čega je MUP u javnost pustio fotografiju i informaciju da se za ovo krivično djelo sumnjiči Kabaš, a istovremeno su odbijali zvanično govoriti o tome. Kabaš, koji je na crvenoj potjernici Interpola i traži se zbog ubistva Mehmeda Ramića u sarajevskom naselju Pofalići, više se ne spominje. Zašto je uopće spominjan i kako to da je odjednom "ispario", trebao bi odgovoriti MUP RS-a ili pojedinci u toj entitetskoj policiji koji su novinarima davali takve informacije. 

VEZANI TEKST - Fotorobot koji to nije: Ako MUP RS-a traži Adela Kabaša, zašto to nisu zvanično saopćili?

No, ono što se spominje su izjave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, odgovor Tužilaštva Republike Srpske Dodiku, a potom i opsežna akcija na rasvjetljavanju ubistva Bašića nakon što ju je Dodik praktično najavio. Da stvar bude zanimljivija, mediji bliski Dodiku potencirali su da su "hapšenja uslijedila kako je i najavio Dodik".

Indikativno saopćenje Tužilaštva RS

Dodik je, govoreći o ubistvu Bašića, optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo RS-a za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju počinioca ovog krivičnog djela. Dobio je žestok odgovor iz Tužilaštva RS-a koje mu je poručilo da iznosi neistine i da je "pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih osoba i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela".

Dodik se, naveli su iz Tužilaštva RS-a, poziva na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem.

- Istovremno se nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva - saopćeno je jučer iz Tužilaštva Republike Srpske.

Na šta Tužilaštvo RS-a cilja, a javnost već neko vrijeme nagađa, vidi se iz ovog dijela njihovog saopćenja: 

- Informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već ih plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona.

Uslijedio je Dodikov odgovor Tužilaštvu RS-a, a onda praktično i najava akcije u kojoj je od jučer hapšen veći broj ljudi.

Opozicioni PDP oglasio se saopćenjem u kojem navode da Milorad Dodik, kao lider političke stranke i član Predsjedništva BiH, ni po kom osnovu nema nadležnosti da se upliće u istrage tužilaštava, a posebno ne u operativni rad Policije Republike Srpske.

- Ko je ovlastio Dodika da vodi istragu? Ko je njega, dojučerašnjeg glavnog epidemiologa, prvog ekonomistu, istraživačkog novinara Republike Srpske, ovlastio da se sada miješa i u rad tužilaštva i da napada njihovo djelovanje, a u vezi s istragom posljednjeg u nizu teških ubistava koje je potreslo RS - pitaju, između ostalog, iz PDP-a. 

I dok se političari prepucavaju, gdje Dodik glumi Aleksandra Vučića koji se isto tako "petlja" u istrage i saopćava srbijanskoj javnosti koja žrtva je samljevena u mašini za meso i u udarnom TV teminu prikazuje šokantne snimke na kojima je mafijaški "potpis", niko ne daje odgovor, niti postavlja pitanje, zašto je načelnik Sektora kriminalističke policije u Prijedoru ubijen i čiji je (ne)namjerni propust to što nije imao bolju zaštitu. Jer, ako je MUP RS-a imao upozorenje od OSA-e, kako je moguće da je i pored toga Bašić upucan u potiljak iz neposredne blizine? 

Osumnjičeni na dopustu

Da stvar bude znimljivija, Aleksandar Miljatović koji je označen kao direktni počinilac ubistva Bašića, bio je na uvjetnom otpustu sa izdržavanja kazne za ubistvo Saše Ilića Španca (31) 2007. godine. Izvor blizak istrazi je rekao da je Miljatoviću uvjetni otpust isticao u novembru ove godine poslije čega bi mu se računalo da je izdržao kaznu, objavio je Glas Srpske.

- On je kazne izdržavao u KPZ Foča i Tunjice i bio je uzoran i imao je dobro vladanje. Nije pravio nikakve probleme i poštovao je sva pravila zbog čega je u skladu sa Zakonom i dobio uvjetni otpust prije otprilike dvije godine - objavio je Glas Srpske, pozivajući se na neimenovane izvore. 

VEZANI TEKST - Direktor policije RS-a: Prevrnut ćemo svaki kamen dok ne riješimo ubistvo Bašića

Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske, koji slovi za Dodikov odani kadar, na početku istrage se oglasio kazavši da će policija "prevrnuti svaki kamen" da nađe ubicu, istovremeno se nije oglašavao o navodima da je MUP-u RS-a bilo poznato da je Bašiću ugrožen život te da je i sam Bašić iznosio sumnje "da ga prate".

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, koji navodno odavno nije u dobrim odnosima s Dodikom, za vrijeme ubistva i u prvim danima istrage nije bio u Bosni i Hercegovini. 

- Izgubili smo velikog profesionalca i velikog čovjeka. Ovaj napad je napad na cijelu Policiju Republike Srpske i učinit ćemo sve u svojoj moći da izvršilac ovog krivičnog djela bude pronađen - poručio je Lukač koji je tada boravio u službenoj posjeti Izraelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.