VEZANI TEKST- Hrvati već žale zbog odluke o 14-dnevnoj samoizolaciji: Makarska rivijera je rivijera bh. turista

- Moramo se uozbiljiti - poručio je on govoreći o epidemiji COVID-19.

Imao je Čović već tada informaciju iz prve ruke jer jučer je i zvanično Hrvatska donijela odluku koja je na snazi od danas i ona glasi:

- Osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine dužne su boraviti u samoizolaciji 14 dana.  

Dakle, osobe, ne državljani Bosne i Hercegovine, ne građani koji žive u Bosni i Hercegovini, već sve osobe koje dolaze iz BiH.

U prijevodu, Čoviću i svima ostalima koji imaju dvojno državljanstvo, odnosno posjeduju pored bh. i hrvatske putovnice, ta putna isprava više ne otvara vrata susjedne Hrvatske.

Ovo je zasigurno prvi put da im je Hrvatska stavila rampu.

Da se to zaključiti po reakcijama zvaničnice HDZ-a 1990 Diane Zelenike i predsjednika njene stranke Ilije Cvitanovića.

Zelenika tako Hrvatsku naziva "istočnim susjedima", a  reagirala je na posljednje javne istupe hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića

- Mogu reći da on i njegova stranka Hrvate u BiH smatraju stokom koju samo treba ugurati u autobuse i dovesti na birališta da glasuju ZNA SE za koga, jer u protivnom gubimo konstitutivnost, jednakopravnost... Sve u cilju "nacionalnog interesa". A da bi ih utrpali u autobuse, trebaju i ostati kod kuće! A poslije 5. jula i naše potrošene kune bit će im slatke – napisala je Zelenika.

Ilija Cvitanović, njen stranački šef, pozvao je Hrvatsku da otvori granicu, ali samo za državljane Hrvatske koji žive u BiH.

 - Uprkos porastu broja zaraženih, uprkos onome što prijeti, pozivamo Štab civilne zaštite Republike Hrvatske i Vladu Republike Hrvatske, ne želeći se baviti politikvanstvom i populizmom, da nađe način i otvori mogućnost prelaska granice za državljane Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini. Također, naglašavamo da nismo istočni susjedi Republici Hrvatskoj već Hrvati - poručuje Cvitanović.