open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Zašto nije uspostavljena inspekcija za socijalnu i dječiju zaštitu u FBiH?
U Federaciji Bosne i Hercegovine još nisu donesene izmjene Zakona o inspekcijama u FBiH kojim bi se ponovo uspostavila inspekcija za socijalnu i dječiju zaštitu, koja bi kontrolisala rad ustanova socijalne i dječije zaštite koje su u vlasništvu Federacije.
07.08.2020. u 07:37
get url
text
Zlostavljanje djeteta, ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je još 22. novembra 2019. godine zadužila Federalno ministarstvo pravde da u koordinaciji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike pripremi i u hitnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o inspekcijama u FBiH. Od tada je prošlo devet mjeseci.

Podsjećamo, Federalna vlada je naložila izmjene zakona nakon što su u javnosti objelodanjene fotografije vezanih za krevete i radijatore štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Dodatne usklađivanje 

- Federalno ministarstvo pravde je u koordinaciji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove pripremilo i u skladu sa propisanom procedurom utvrđenom Poslovnikom o radu Vlade FBiH, uputilo Vladi na usvajanje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama FBiH. Nakon što je Vlada utvrdila Nacrt zakona, uputila ga je u parlamentarnu proceduru. Međutim, Vlada FBiH kao ovlašteni predlagač zakona Nacrt je radi dodatnih usklađivanja povukla iz parlamentarne procedure i u toku je usklađivanje - stoji u pismenom odgovoru Federalnog ministarstva pravde koji potpisuje ministar Mato Jozić.

VEZANI TEKST - Nakon slučaja "Pazarić": Počele izmjene Zakona o inspekcijama FBiH

Ured za reviziju institucija u FBiH ukazuje da veliki broj zaključaka Vlade FBiH donesenih u 2019. godini, čak 73 posto zaključaka, kao i prethodnih godina, ne sadrži prijedloge konkretnih mjera, radne zadatke za federalna ministarstva, kao ni rokove za izvršavanje. To nije u skladu sa Poslovnikom o radu Vlade FBiH.

- Šta reći? Federalna ministarstva, kada je riječ o ustanovama socijalne zaštite u vlasništvu FBiH, prebacuju odgovornost jednih na druge. Insistirat ćemo na uspostavljanju inspekcije koja će imati jasne mjere, način nadgledanja rada ustanova socijalne zaštite. Nakon tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu Pazarić i ostalim socijalnim ustanovama, a koja je održana 4. decembra prošle godine, naloženo je da se sačini radna grupa koja će raditi na izmjenama zakona koji tretira ustanove socijalne zaštite. Sada imamo zakon prema kojem ne funkcionišu kako treba takve ustanove zatvorenog tipa, a čiji je osnivač FBiH. Ovaj zakon jasno bi tretirao šta je obaveza Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, zdravstva, obrazovanja - govori nam Ines Kavalec, predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu".

Svaki naš zakon je nedorečen 

Dodaje kako konkretno u Zavodu "Pazarić" nakon svih informacija iznesenih u javnost o korupciji, kriminalu, lošem tretmanu štićenika, nalazu inspekcija, do danas nije učinjeno koliko situacija zahtijeva.

- Mislim da smo kao društvo popustili u ovoj priči. Bojim se, ako zaboravimo na ovo, da dajemo jednu sliku gdje se ne možemo nadati boljoj budućnosti jer se nad najosjetljivim pravimo slijepi i gluhi. Nikada nismo upoznati sa rezultatima kontrole Finansijske policije FBiH u Zavodu "Pazarić". Svaki naš zakon je nedorečen, a da su jasni, precizni, evo navodim primjer "Pazarić", mi bismo znali ko snosi odgovornost - naglašava Kavalec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.